Tradicionalni antivirus ne uspeva da zaštiti skoro 40 odsto korisnika

Kako je navedeno u Malwarebytes izveštaju, konvencionalna antivirusna rešenja ne uspevaju da zaštite korisnike od napada.

Studija je zasnovana na čišćenju skeniranjem u realnom svetu koje je izvršio Malwarebytes. Skoro 40% (39,16%) svih malicioznih programa koji su očišćeni na krajnjim tačkama sa instaliranim antivirusom dogodio se na krajnjim tačkama koje imale dva ili više registrovana antivirusna rešenja.

Pored toga, 39,16 posto napada na krajnim tačkama sa instaliranim non-OS antivirusom su se dogodila na krajnjoj tački koja radi sa jednim od četiri vodeća tradicionalna antirivirusa.

„Rezultati ovih skeniranja jasno ukazuju na neefikasnost tradicionalnih antivirusnih rešenja i, što je još važnije, ukazuju i na nepoznate rizike za korisnike koji zavise samo od ovih antivirusnih platformi kako bi ostali sigurni,“ rekao je Marcin Kleczynski, izvršni direktor kompanije Malwarebytes.

„Stara antivirusna tehnologija više nije dovoljna za zaštitu od sofisticiranih sajber-pretnji. Ključno je da potrošači i preduzeća to razumeju sada pre nego što postanu žrtve sledećeg napada.“

Nalazi takođe pokazuju da su vrhunski tipovi ransomware napada, koji su otkriveni na kompromitovanim mašinama Hidden Tear (41,65%) i Cerber (18,26%). Najčešći detektovani botnet-ovi uključuju IRCBot (61,56%) i Kelihos (26,95%). Najčešći Trojan virusi koji zaobilaze tradicionalne antivirus detekcije su Fileless (17,76%) i DNSChangermalware (17,51%).

Od ransomware napada 48,59 odsto od Hidden Tear-a i 26,78 odsto od Cerber-a su nađeni na kompromitovanoj krajnjoj tački koja je imala najmanje jednu od četiri vodeća tradicionalna antivirusna brenda.

Da bi pokazao koliko je problem široko rasprostranjen, Malwarebytes je napravio mapu koja pokazuje svaki put kada Malwarebytes remedira primere malvera na krajnjim tačkama koje imaju tradicionalni antivirusni registar. Takođe, pokazuje i broj napada koji su previđeni od strane vodećih antivirusnih programa.

Izvor: PR Newswire

Please follow and like us:

Advert

Pin It