Thales Alenia Space potpisala ugovor sa Evropskom Svemirskom Agencijom vredan 402 miliona evra

Italijanska kompanija Thales Alenia Space, potpisala je 402 miliona evra vredan ugovor sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA), u okviru koga će biti realizovana proizvodnja dva satelita iz evropskog programa Copernicus – Sentinel 1C i Sentinel 1D. Ova dva satelita nemenjena su ekološkom posmatranju planete Zemlje, kako bi se u svakom trenutku moglo reagovati na krizne situacije.

thales alenia space logotip

Thales Alenia Space izabrana je za primarnog dobavljača ova dva satelita, jer su i prethodni projekat sa satelitima Sentinel 1A i 1B izvršili više nego uspešno. Ova italijanska kompanija biće, kao i do sada, zadužena za kompletan dizajn dva satelita koja su predmet potpisanog ugovora. Pored dizajna, Thales Alenia Space radiće i kompletan razvoj i integraciju ova dva satelita u postojeći program Copernicus, koji je zajedno sa Evropskom svemirskom agencijom, pod patronatom Evropske komisije.

satelit u fabrici

Sateliti Sentinel 1C i 1D biće lansirani tokom 2021. godine – foto Thales Alenia Space

Copernicus sateliti Sentinel 1C i Sentinel 1D biće opremljeni sintetičkim radarom C-opsega (SAR), kao i sistemima za upravljanje i prenos podataka, kao i veoma jakim procesnim računarom koji će se nalaziti na samim satelitima. Sisteme predajnika i prijemnika (T/R) kao podizvodjač proizvešće kompanija Airbus Defence, prema strogim specifikacijama Italijana.

Sateliti Sentinel 1C i 1D bi trebalo da budu lansirani 2021. godine, u okviru programa Copernicus koji je pod vodjstvom Evropske komisije i Evropske svemirske agencije a sa ciljem nadziranja prirodne sredine i sprečavanja mogućih ekoloških katastrofa.

Please follow and like us:

Advert

Pin It