Svemirska sonda “Junona” se nakon 5 godina puta kroz svemir približava Jupiteru

Nakon petogodišnjeg putovanja kroz svemir, svemirska sonda Junona, uskoro bi trebalo da počne sa istraživanjima Jupitera, najveće i najmisterioznije planete u Sunčevom sistemu. Kako bi NASA bila u prilici da kompletira svoju misiju na Jupiter, sonda Junona prvo treba da ostane čitava i prođe kroz ogromnu količinu magnetnog zračenja koju generiše ova ogromna gasovita planeta. 

Jupiter je poznat po vrtlogu visoko energetskih čestica koje putuju približno brzinom svetlosti, i ova vrsta elektromagnetnog zračenja je najteži i najopasniji oblik zračenja u solarnom sistemu. Kako bi se svemirska sonda Junona izborila sa ovim zračenjem, opremljena je specijalnim senzorima koji će joj biti od koristi pril sletanju na Jupiter.

Nakon petogodišnjeg putovanja od Zemlje ka Jupiteru i pređenih preko dve milijarde kilometara, planirano je da Junona 4. jula sleti na površinu Jupitera.

Junona će proučavati sastav Jupitera i njegovog gravitacionog i magnetnog polja i tražiće tragove o formiranju planete. Takođe će isporučivati fotografije snimljene kamerom sa širokim poljem koja će beležiti panoramske fotografije.

Svemirska sonda Junona - foto ESA

Svemirska sonda Junona – foto ESA

 

U misiji će koristiti i niz instrumenata, koji su većinom donacije Italije, Francuske i eu okviru partnerstva sa Evropskom agencijom za istraživanje svemira (ESA) da bi se proučilo funkcionisanje Jupitera.

Kada govorimo o robotizovanim svemirskim misija,a postoji jedna neobična stvar vezano za misiju sonde Junona. Naime, ova letelica sa sobom na Jupiter nosi i tri putnika – tri Lego figurice, koje simbolično predstavljaju italijanskog astronoma Galilea Galileija, rimskog boga Jupitera i njegovu suprugu boginju Juno. Lego je ove figurice napravio od aluminijuma umesto od platike, kako bi one mogle da izdrže sve ekstremne uslove na putu po svemiru pre nego se vrate na Zemlju.

Ono što treba napomenuti da su “srce i mozak” operacije, odnosno komandni računar sa pratećom opremom, smešteni u blindirani sef od titanijuma težine blizu 200 kilograma, tako da su tokom leta na sigurnom.

Junona je u rimskoj mitologiji Jupiterova supruga, po kojoj je mesec jun dobio ime. Sonda, koju pokreće sunčeva energija, koštala je 1,1 milijardu dolara i pre pet godina je počela odiseju prema najvećoj planeti Sunčevog sistema. NASA je sondu Junona lansirala 5. avgusta 2011. godine iz centra Cape Canaveral na Floridi, uz pomoć rakete Atlas V.

Please follow and like us:

Advert

Pin It