Svemirska sonda ‘Junona’ danas prilazi Jupiteru

Svemirska sonda, na solarni pogon, Junona, od današnjeg ulaska u orbitu Jupitera biće angažovana na dvogodišnjem istraživanju Jupitera i njegovih prirodnih satelita.

Kao što smo već najavili u jednom od tekstova na SMT portalu, nakon pet godina putovanja, NASA-ina svemirska misija Juno, vredna skoro milijardu dolara, danas stiže do Jupitera kojem će se približiti na udaljenost od 5.000 kilometara i tako naučnicima dati novi uvid u najveću planetu Sunčevog sistema.

Svemirska sonda Junona - foto ESA

Svemirska sonda Junona – foto ESA

Svemirska sonda Junona, težine nešto više od 3 ipo tone i veličine košarkaškog terena, ime je dobila prema Junoni koja se u rimskoj mitologiji naziva ženom rimskog boga Jupitera. Juno, sonda na solarni pogon, lansirana je u augustu 2011. godine iz Cape Canaverala na Floridi, a po ulasku u orbitu Jupitera radiće na dvogodišnjem istraživanju atmosfere i magnetosfere Jupitera i njegovih mnogobrojnih prirodnih satelita.

Jupiter structure

Jupiter je najveća planeta Sunčevog sistema, po udaljenosti peta po redu od Sunca. Njegova atmosfera se sastoji od helijuma i vodnika, a količina radijacije kojom zrači ova planeta, je hiljadu puta smrtonosnija od količine koja je dozvoljena za ljudska bića.

Oko Jupitera kruži 67 prirodnih satelita među kojima su najpoznatiji Europa, Io, Ganimed i Kalista. Treba napomenuti da je Jupiter obavijen najjačim magnetnim poljem koje postoji u Sunčevom sistemu.

“Jupiter je doslovno planeta na steroidima, jer je sve u vezi njega ekstremno”, ističe glavni istraživač misije Scott Bolton.

jupiter

Prema planu misije, Junona bi trebalo da uz nekoliko zahtevnih manevara uđe u orbitu Jupitera i obiđe ga 37 puta. Očekuje se da će zbog radioaktivnog zračenja Jupitera sva elektronika u sondi biti uništena, osim titanijumskog sefa sa računarom u kom se nalazi “srce” letelice zajedno sa mernim instrumentima i glavnim računarom koji automatizovano vodi ovu misiju.

Naučnici NASA-e najviše nade polažu u rešenje misterije velike crvene pege, najveće ciklonske oluje koja je tri puta veća od Zemlje i ne jenjava već 300 godina.

Ulazak sonde Junona u orbitu Jupitera trebalo bi da počne, po centralno-evropskom vremenu (CET) u utorak 5. jula oko 5 ujutru, i možete ga pratiti u direktnom prenosu na NASA public education Youtube kanalu.

Izvor: Agencije

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It