Švedska policija će koristiti električne automobile

Švedska želi postati prva zemlja na svetu u kojoj se neće koristiti fosilna goriva te bi sve potrebe za energijom trebali namiriti iz nuklearnih i hidro elektrana i alternativnih izvora energije. Jedan od koraka prema “slobodi” od fosilnih goriva je zamena klasičnih automobila električnim – iako e-vozila postaju sve popularnija širom sveta, njihov udeo je i dalje jako mali te će trebati još godine, a u nekim slučajevima možda i decenije da u potpunosti zamene današnje automobile.

Kako bi se pripremili za takvu budućnost, švedska policija nedavno je počela s testiranjem električnih automobila, a nakon pozitivnih reakcija i zadovoljstva upotrebom ovakvih vozila, odlučeno je kako će policija nastaviti s njihovom upotrebom i dalje. Automobili su korišteni u Stockholmu, Gothenburgu i Malmou, ali ne u akcijama i patrolama, za šta će se i dalje koristiti klasična vozila, već za prevoz osoblja, zatvorenika i slično.

Ova vozila, objavili su sredinom februara iz švedske policije, imaju svojih prednosti, ali i nedostataka – prednosti su što su izuzetno tiha, ugodna za vožnju i jeftina za održavanje, ali problem je što ih pešaci i biciklisti često ne čuju tako da vozači moraju biti maksimalno oprezni prilikom vožnje. Takođe, problem je i domet električnih automobila pa vozila koja koristi švedska policija sa jednim punjenjem baterije mogu voziti samo oko 190 km.

Sva vozila dolaze s ugrađenim sistemom navigacije koja vozače obaveštava o najbližim stanicama za punjenje kako bi vozači mogli na vreme da napune baterije.

Osim cene, najveći problem ljubitelja električnih automobila upravo je baterija, odnosno mali kapacitet i dugo vreme punjenja, ali zahvaljujući napretku tehnologije kapacitet baterija sve je veći, a neke punionice omogućavaju brzo punjenje baterije tako da će u budućnosti i na ovom polju električna vozila moći konkurisati klasičnim automobilima i s vremenom ih u potpunosti zameniti.

Please follow and like us:

Advert

Pin It