Srpski naučnici bili deo ekipe projekta Solar Impulse 2

Solarni avion koji je obleteo svet dokaz je da avioni mogu da lete samo na sunčanu energiju bez bilo kakvog drugog konvencionalnog goriva.

U ovom poduhvatu 21. veka, u kome je učestvovalo više od 30 mladih inženjera okupljenih oko švajcarske firme ABB, bila su i naša dva predstavnika čiji je rad urodio plodom. Stevan Marinković i Tamara Turšijan napravili su izuzetne, vredene i efikasne softvere uz pomoć kojih je avion poslat na put oko sveta. Naši mladi naučnici su posle završetka studija u Srbiji otišli na doktorska usavršavanja u Irsku i Švajcarsku, gde su se priključili timu koji je postigao ono što su svi tvrdili da je nemoguće.

ABB tim inženjera koji je radio na projektu Solar Impulse 2 - foto ABB

ABB tim inženjera koji je radio na projektu Solar Impulse 2 – foto ABB

 

Tamara Turšijan je u okviru projekta putovala po čitavom svetu i kontrolisala mesta na kojima su instalirani ABB kampovi. „Moj posao je da putujem na različita mesta i radim preventivno održavanje i softversko ažuriranje. Moj život je u vazduhu”, kaže Tamara i dodaje da je radila na podržavanju kontrolnog sistema pokretnog hangara „na naduvavanje“, kako bi avion mogao da se prizemlji u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Zbog nedostatka vremena, Tamara je često morala da improvizuje i koristi materijale koji su joj bili pri ruci i tako se suočavala sa izazovima. Posle skoro tri godine rada Tamara je zadovoljna postignutim uspehom.

Solar impulse 2 u letu ka Evropi

„Ako postoji avion koji nosi poruku da svi treba da se posvetimo pojednostavljivanju energije čineći njenu potrošnju razumnijom, štedljivijom i efikasnijom, ja bih mu pomogla da leti, kako god mogu. Moj uspeh je uspeh nauke, a i dokaz da se upornost i rad uvek isplate“, poručila je mlada naučnica.

Tamara Turšijan je proučavala solarnu energiju još na Univerzitetu u Beogradu i pomogla je u razvoju sistema za punjenje telefona solarnom energijom, koji je instaliran u nekoliko gradova u Srbiji. Ovaj sistem je dobio i mnoge prestižne svetske nagrade, a Tamarina budućnost biće i dalje eksploatacija solarne energije koja je, kako kaže, neiscrpna.

via 1  via 2

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It