Srpska solarno-kinetička svetla osvetljavaju Las Vegas

Srpski start-up EnGoPlanet (ranije Volta Grupa) koji proizvodi urbane mobilijare i pametna ulična svetla koristeći solarnu i kinetičku energiju saopštio je da je sklopio partnerstvo sa gradom Las Vegasom o instaliranju svoje inovativne EnGoPlanet ulične rasvete na jednoj od najprometnijih lokacija u ovom poznatom američkom gradu.

EnGoPlanet pametno ulično svetlo napaja se isključivo iz obnovljivih izvora energije i nije povezano za električnu mrežu, što praktično znači da proizvedena struja ne samo da je “čista” već je i besplatna. Ovo ulično svetlo dobija energiju koristeći najefikasnije solarne panele i kinetičke ploče koje proizvode energiju svaki put kada neko zgazi na njih. Dobijena energija se skladišti u baterije što omogućava celom sistemu autonomiju i do 5 dana.

EnGo Planet

Ovo inovativno rešenje donosi i mnoge korisne funkcije koje nismo mogli da vidimo ranije na uličnoj rasveti. EnGoPLANET bandere na sebi će imati instaliranu stanicu za punjenje mobilnih telefona sa 2 USB priključka i opciju za bežično punjenje. Takodje svaka bandera će biti opremljena pametnim senzorima koji će sakupljati i meriti podatke kao što su zagadjenost vazduha, temperatura i ambijentalni zvuk. Jedan od najvažnijih senzora je takozvano “Svetlo na Zahtev senzor” koji dimuje svetlo na minimum kada nema nikoga u okruženju i time drastično smanjuje utrošak električne energije. Besplatni Wi-Fi i klupa su još neke nove funkcije koje ovo rešenje donosi.

Ovim povodom Petar Mirović izvršni direktor EnGoPLANET je rekao:
“Veoma smo srećni što smo uspeli da zaključimo partnerstvo sa lokalnom samoupravom Las Vegasa. Ovo je prva instalacija našeg novog proizvoda-EnGoPLANET Street Light. Činjenica da je jedan tako važan grad iz SAD prepoznao kvalitet i korisnost naših proizvoda uliva nam dodatno samopouzdanje da naši proizvodi imaju sjajnu budućnost. Trenutno smo u pregovorima sa još 5 gradova iz celog sveta i verujemo u njihov uspešan zavrsetak.”

EnGo Planet 1

Zbog boljeg pozicioniranja i pristupa svetskom tržistu ovaj srpski start-up je odlučio da svoje sedište izmesti u New York, a u vezi sa tim Mirović je rekao:

“Kako bi imali što bolji pristup svetskom tržištu odlučili smo da naše sedište premestimo u New York, globalnu prestonicu kapitala i biznisa. Medjutim, cela naša proizvodnja i razvoj nalaze se u Srbiji i sa ponosom stavljamo nalepnicu Made in Serbia na sve naše proizvode. U Beogradu smo formirali sjajan i kreativan tim sa kojim želimo da osvojimo svet i budemo lideri u ovoj oblasti.” kaže Mirović.

EnGo Planet 2Na pitanje kada ćemo videti EnGoPLANET svetla u Srbiji Mirović odgovara:

“Izvoz na inostrana tržišta su naš prvi prioritet. Medjutim naravno da hoćemo da vidimo naše proizvode u Beogradu i drugim gradovima Srbije. Naše rešenje za uličnu rasvetu može da se instalira na mnogim lokacijama i putevima u Srbiji što može doneti velike uštede u potrošnji električne energije. Takodje, Srbija se u decembru na Klimatskom Samitu u Parizu obavezala da će drastično smanjiti emisiju štetnih gasova do 2030. godine. Naši proizvodi predstavljaju korisno orudje koje Srbija može da iskoristi za tu namenu.” zaključuje Mirović.

 

Izvor i foto

Please follow and like us:

Advert

Pin It