Solar Impulse 2 uzleteo na finalnu etapu na putu oko sveta

Solarni avion Solar Impulse 2, čija 4 motora pokreće samo sunčeva energija, uputio se ka Abu Dhabiju gde će završiti svoj put oko sveta

Vazduhoplov koji je putovanje počeo u Abu Dhabiju u martu prošle godine, poleteo je na svoju poslednju etapu na tačku odakle je o počeo čitav projekat. Godinu ipo dana na smenu su tokom preleta sveta pilotirali Švajcarci Bertrand Piccard i Andre Borschberg, koji su za cilj imali promociju tehnologija koje koriste čistu energiju.

solari impulse 2 cairo

 

“Putovanje oko sveta završavamo u Abu Dhabiju, ali projekat nastavljamo dalje”, rekao je Piccard za agenciju Reuters pre poletanja iz Egipta.

Solar Impulse 2 leti bez kapi goriva, a njegova četiri motora isključivo rade na sunčevu energiju, koju prikuplja 17.000 solarnih ćelija u smeštenih u krilima aviona. Avion proizveden od ugljeničnih vlakana, rasponom krila većim od Boeinga 747 i težinom prosečnog automobila, može da leti na visini oko 8.500 metara, brzinom od 55 do 100 kilometara na čas.

Kabina je prekrivena penom za izolaciju kako bi se ublažio uticaj spoljnih temperatura koje se kreću u rasponu od minus 40 do plus 40 stepeni Celzijusa. Zahvaljujući kamerama postavljenima u kabinu, na repu i krilima, preko interneta se može se direktno pratiti putovanje Solar Impulse-a 2, koji je svojom misijom na najlepši način iskorišćen za promociju upotrebe obnovljivih izvora energije.

Mapa pređenih etapa - ilustracija AFP

Mapa pređenih etapa – ilustracija AFP

 

“Počeo sam sanjam o ovom projektu pre 17 godina, kada sam svojim balonom na topli vazduh sleteo u Egipat. I evo, posle 17 godina, poleteo sam ka finalnoj destinaciji upravo sa istog mesta gde sam sleteo balonom”, kazao je Piccard.

Avion na sunčevu energiju Solar Impulse 2, juče je napustio je Egipat i krenuo na poslednju etapu puta oko sveta, koji je prevalio bez kapi goriva.

Solar Impulse 2, nakon nekoliko odlaganja poslednje etape zbog loših atmosferskih uslova i bolesti pilota, konačno je uzleteo u noći iz subote na nedelju iz Kaira prema posljednjoj destinaciji Abu Dhabiju, gde bi trebalo da sleti nakon leta koji će trajati između 48 i 72 sata.

 

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It