Ruski roboti-ratnici uskoro spremni za misije

Rusija razvija više od 20 novih vrsta robota koji će se jednog dana koristiti u situacijama opasnim po život, uključujući bojno polje, piše “Rosijska gazeta”.

Tipičan primer robota budućnosti je “uran-9”, bespilotno borbeno kopneno vozilo koje razvija i proizvodi Rosteh. Novi sistem će obezbijediti izviđanje i borbu protiv terorizma daljinskim putem i uz vatrenu podršku. Ništa manje interesantne nisu ni novi “platform-M” i “sterlok” borbeni roboti, sa moćnim naoružanjem i modularnom konstrukcijom koji ih čine neophodnim u Protivterorističkim operacijama.

roboti ratnici - ilustracija

roboti ratnici – ilustracija

Višenamenski borbeni robot “Nerehta” može se koristiti sa podjednakim uspehom i za izviđačke misije i u realnim borbenim situacijama. Naoružan je mitraljezima kalibra 7,62 mm i 12,7 mm. Naučnici iz Sarova razvijaju sistem koji “registruje” zvuk dolazećeg metka i određuje njegov pravac.

Tokom prošlogodišnjeg vojnog sajma u Nižnjem Tagilu, organizatori su predstavili širok spektar futuristčckih robota, poput bespilotnih izviđačkih helikoptera i robota naoružanih raketama i mitraljezima. Robotizovani izviđački helikopter registruje cilj i preuzima koordinate. Podaci se dalje šalju robotima-pešadincima, koji potom nalaze cilj i odlučuju šta je od oružja kojim raspolažu najpogodnije za uništenje mete. Ako ovaj sistem borbe postane realnost, mehanizovani pešadijski bataljon bi mogao da bude smanjen na samo pedesetak ljudi.

Izvor i foto

Please follow and like us:

Advert

Pin It