Rusija planira svoju svemirsku stanicu

Nakon Brexit-a, izgleda da je na pomolu još jedan razlaz na polju međunarodne saradnje, i to one koja se odvija bukvalno iznad naših glava.

Russian space station

Ruska kompanija koja se bavi ljudskim svemirskim misijama planira da se odvoji iz projekta Međunarodne svemirske stanice (ISS), odmah po završetku misije, krajem 2020. godine. Prema nezvaničnim najavama, planira se izgradnja prebivališne baze koja će boraviti u Zemljinoj orbiti, koja će nositi naziv Ruska Orbitalna Stanica (ROS). U prvoj fazi ROS bi se sastojala od tri svemirska modula sa mogućnošću naknadnog pripajanja još dva modula.

Ruska Orbitalna Stanica - ROS - credit Anatoly Zak

Ruska Orbitalna Stanica – ROS – credit Anatoly Zak

Tačnije, nova stanica mogla bi da nastane nakon što se od sadašnje Međunarodne svemirske stanice odvoje modul Nauka, koji tek treba da bude lansiran krajem 2017. godine. Proces odvajanja mogao bi da bude izveden desetak godina nakon spajanja, a do tada će Nauka imati na sebi zakačena još dva nova modula.

Modul Nauka

Modul Nauka

Jedan bi trebalo da postoji i centralni modul, na koji će moći da budu spojeni i drugi moduli za posadu, istraživanja, teret i druge namene. Međunarodna svemirska stanica dobiće posle Nauke i novi modul NEM, koji će stanici poboljšati istraživačke i energetske mogućnosti.

Ruski inženjeri se nadaju da će kasnije moći da dodaju i vlastite module na naduvavanje i komoru koja će omogućiti svemirske šetnje.

via

foto credit – Anatoly Zak

Please follow and like us:

Advert

Pin It