Rusija lansirala satelit Geok-IK-2 za mapiranje Zemlje

Ministarstvo odbrane Rusija je saopštilo da je vojni satelit uspešno lansiran prošle subote sa kosmodroma u Plesetsku, na severu Rusije.

“Raketa s vojnim satelitom lansirana je u subotu u 17.06 po moskovskom vremenu. Uspešno je stigla u Zemljinu orbitu”, izjavio je jedan od portparola Ministarstva, prenosi agencija TAS. Raketa je lansirala satelit Geok-IK-2, čiji je zadatak detaljno mapiranje, to jest pravljenje detaljne i trodimenzionalne mape planete Zemlje.

Sličan satelit lansiran je u februaru 2011. godine, ali je ubrzo izgubljen kontakt s njim. Još jedan neuspeli pokušaj lansiranja dogodio se u decembru 2015. , kada vojni satelit nije uspeo da se odvoji od rakete Soyuz.

Geok IK2

Ruska svemirska industrija doživela je niz neuspeha 2015. godine, među kojima su gubitak svemirskog teretnog broda Progres i neuspelo lansiranje rakete Proton koja je nosila telekomunikacione satelite.

Rusija je krajem aprila ove godine, uprkos problemima koji su odložili lansiranje, ipak otvorila kosmodrom Vostochny, na krajnjem istoku Rusije, o čemu ste mogli da čitate na našem portalu.

Planirano je da Vostochny bude glavni ruski kosmodrom i za civilnu upotrebu, što bi smanjilo zavisnost ruske svemirske industrije od kosmodroma Baikonur u Kazahstanu.

Please follow and like us:

Advert

Pin It