Roboti berači žbunastog i jagodičastog voća

Pronalazači iz mesta Djurinci kod Sopota konstruisali su i napravili novi automatski berač za dvorodne maline i voće koje raste u niskom žbunu. Uz promenu samo jednog češlja, umesto plastičnog stavlja se metalni, i na taj način se učinak povećava na dva hektara dnevno pri branju malina, ribizli, aronije i šipurka.

Ta samohodna mašina, u odnosu na poznata rešenja u svetu, ima velike prednosti. Manjih je dimenzija, poseduje automatsku nivelaciju i kompletno je napravljena od domaćih komponenti. Cena joj je oko 45.000 evra što je daleko manja investicija nego kada bi farmeri kupovali slične automatske berače inostranih proizvodjača čije cene idu i do 130.000 evra.  Naš automatski berač, svojevrsni robot, ima kapacitet od dva hektara dnevno i menja 150 radnika, pri čemu nema kontakta izmedju berača i voća, pa su tako i plodovi tehnološki zdraviji i ispravniji zbog manje mogućnosti za kontaminaciju.Jedan primerak je već i izvezen u okoliu Dobriča u Bugarskoj i vlasnici su više nego zadovoljni.

Inženjeri Slobodan Živković iz Mladenovca i Srbobran Petrović iz Djurinaca ujedinili su svoje firme „El–Met sistem” i „Elektronik” i u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Zemuna najpre konstruisali veliki kombajn za malinu. Patent je 2012. godine priznat u Zavodu za intelektualnu svojinu.

robot za maline
„Elektronik” je do sada izvezao svoje razne mašine u Hrvatsku, Bugarsku, Tursku, Iran, Jordan i Čile. Po jedan primerak kombajna za malinu, onog patentiranog 2012., i ovog berača koji se kači na traktor i čija je proizvodnja upravo počela, prodati su istom kupcu u Bugarskoj.

Ova, nova mašina je samostalni agregat koji se uz pomoć kardanskog vratila i standardnih priključaka kači na traktor od najmanje 30 konjskih snaga. Opslužuju ga dvojica radnika, vozač i onaj koji menja gajbice. Mašina privlači biljku sebi, zahvata i otresa polovinu vrste i zato se branje cele obavlja iz dva prolaza. Tokom branja, transportna traka baca otrešene plodove preko ventilatora koji odstranjuje lišće i grančice, pa čisto voće pada u gajbicu. Tako ova mašina odmenjuje 150 berača.

– Sigurno je da bismo mogli da izvezemo i veći boroj kombajna i berača za malinu, ali godinama bez uspeha pokušavam da rešim jedan administrativni problem koji se pred nas isprečio. Naime, niko više iz Srbije ne izvozi samohodke pa u nadležnim službama ne znaju da nam kažu koji su nam sve atesti i dokumenti potrebni za plasman ovih mašina na strana tržišta – ističe Srbobran Petrović.

tekst i foto: G. Otašević

Please follow and like us:

Advert

Pin It