Robot Origami leči želudac i vadi strana tela iz organizma

Istraživački tim sa prestižnog američkog Univerziteta MIT, osmislio je Origami – robota koji se rastvara i formira iz tablete, a u želucu obavlja razne zahvate, od aplikacije lekova do vađenja stranih tela.

Još prošle godine su istraživači sa tehnološkog instituta u Masačusetsu objavili svoj rad koji je bio podržan od mnogih donatora. Kako se za godinu dana puno toga promenilo u ovom projektu, došlo je vreme da se on predstavi javnosti. Ukoliko ste jedan od onih skeptika koji misli da su naučnici sa MIT-a samo želei da dokažu da se ovakav minijaturni robot može napraviti, a da on nema nikakvu namenu, grdno ste se prevarili, jer je projekat samo na korak od vrlo praktične primene u oblasti medicine. 

Origami robot MIT 1

Naime, naučnici sa MIT-a su udružili snage sa kolegama iz Instituta tehnologije iz Tokija i Univerziteta u Sheffieldu i napravili svojevrsnu “tabletu”. Ništa tu nije čudno, reklo bi se. Međutim nije reč o običnoj tableti, jer ova tableta se pretvara u origami robota koji je u stanju da se transformiše u neverovatno malog “hirurga” koji je u mogućnosti da obavlja veliki broj zahvata u samom želucu, što možete pogledati u ovom videu. 

 

Ovaj origami robot je smešten u kapsulu, veličine malo veće tablete koja se uzima oralno kao i većina lekova. Sam robot je izrađen od sušenog svinjskog creva i malog magneta, i smešten je u pomenutu kapsulu. Kada se kapsula pod dejstvom želudačne kiseline istopi unutar organizma u kom se nalazi, robot se transformiše u oblik koji mu omogućava izvođenje velikog broja operacija, odnosno zadataka za koje je namenjen. Čitav proces se odvija pod budnim okom lekara koji zapravo ovim robotom i upravlja pomoću drugog magneta iz spoljne sredine.  Zahvaljujući magnetima, doktor je u prilici da uz pomoć robota koji je u organizmu pacijenta, uhvati metali predmet odnosno strano telo i sprovede ga van želuca ili organizma pacijenta na siguran način.

Origami robot MIT

Naučnici su u predstavljanju  svog neoičnog robota i neobične tehnologije pokazali kako se iz organizma može izvaditi mala baterija koja se stavlja u ručne satove. Statistika kaže da se godišnje samo u SAD dešava preko 3.000 slučajeva gutanja ovih baterija, čije gutanje može imati ozbiljne posledice ukoliko bi kiselina iz njih procurela u želudac.

U ovom trenutku još nije poznato kada će se ova nova tehnologija naći u praktičnoj kliničkoj primeni, ali se u stručnim krugovima o njoj uveliko govori kao o neverovatnom dostignuću koje bi moglo da donese veliku korist u hirurigiji ali i u drugim granam medicine.

 

Izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It