Raspberry Pi treći najprodavaniji kompjuter svih vremena

Raspberry Pi familija kompjutera je prilično skromna po dizajnu, ali za relativno nisku cenu nudi potpuno funkcionalnu computing ploču koja se može koristiti za brojne namene. Bilo da je u pitanju učenje, kreiranje botova ili serverskih rešenja, Raspberry Pi je izuzetno fleksibilan i stoga ne predstavlja iznenađenje što je postao jedna od najpopularnijih platformi za potrošače, poslovanja i edukaciju.

small_raspberry-pi-3Iako je Raspberry Pi sam po sebi jednostavan i skroman, prodaja uređaja daleko prevazilazi ove epitete. Zapravo, ukupna prodaja Raspberry Pi kompjutera sada prevazilazi i legendarni Commodore 64. Treba uzeti u obzir da se ovde govori o brojkama za kompletnu familiju za svaku platformu, a ne za pojedinačne modele.

U svakom slučaju, veoma je impresivno da se Raspberry Pi prodao u preko 12,5 miliona primeraka tokom pet godina. Raspberry Pi 3B čini 30% ukupne prodaje, a slede ga modeli Raspberry Pi B i Raspberry Pi 2B sa 23% učešća u ukupnoj prodaji. Ostali modeli učestvuju sa 4% ili manje.

Please follow and like us:

Advert

Pin It