Raketa Soyuz s tri astronauta poletela sa kosmodroma Baikonur u Kazahstanu

Raketa Soyuz  poletela je jutros sa kosmodroma Baikonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) gde će troje astronauta provesti šest meseci.

Astronauti, Oleg Novitskiy iz Rusije, američka veteranka Peggy Whitson i Francuz Thomas Pesquet, kome je ovo prvi put da leti na međunarodnu svemirsku stanicu, poleteli su sinoć oko 2.20 po lokalnom vremenu, a na Međunarodnu svemirsku stanicu bi trebalo da stignu tokom predstojećeg vikenda.

Troje astronauta će po dolasku na ISS dočekati njihove kolege iz prethodne misije, koja je na međunarodnu svemirsku stanicu doletela tokom oktobra. Među njima su astronaut NASA-e i komandant Međunarodne svemirske stanice Shane Kimbrough i dvojica ruskih astronauta iz ruske svemirske agencije Roskosmos Sergey Ryzhikov i Andrey Borisenko.

Lansiranje rakete Soyuz u okviru misije 50/51 - foto NASA

Lansiranje rakete Soyuz u okviru misije 50/51 – foto NASA

Prema planu misije, prethodna ekipa astronauta bi trebalo da se vrati na zemlju tokom februara. Poziciju komandanta svemirske stanice trebalo bi da preuzme Peggy Whitson, koja će tako postati prva žena koja komanduje međunarodnom svemirskom stanicom dva puta. Ona je prvi put bila komandant Međunarodne svemirske stanice tokom 2007. godine, kada je u okviru Ekspedicije 16 prvi put kročila na ISS.

Program Međunarodne svemirske stanice jedan je od retkih u kojima nisu ugrožene veze Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini i drugih nesuglasica.

Zalihe na stanicu nose ruske rakete i rakete američke privatne kompanije SpaceX i Orbital Sciences, a astronaute prevoze isključivo letelice ruske svemirske agencije Roskosmos.

Please follow and like us:

Advert

Pin It