Qualcomm preuzima NXP Semiconductors za 47 milijardi dolara

Američka kompanija Qualcomm, najveći proizvođač čipova za mobilne telefone, preuzeće holandsku kompaniju NXP Semiconductors NV za 47 milijardi dolara, sa ciljem da ubrza ulazak u nove industrijske oblasti i smanjiti svoju zavisnost od tržišta smartfona.

qualcomm-logo-on-a-building

Qualcomm, sa sedištem u San Dijegu, pristao je da plati 110 dolara u gotovini po akciji NXP-a, najvećeg dobavljača čipova koji se koriste u automobilskoj industriji, što je za 11 odsto više od cene postignute u sredu na zatvaranju berze, navodi se u jučerašnjem saopštenju američke kompanije.

Sporazum će se finansirati raspoloživim gotovinskim sredstvima Qualcomm-a, kao i emisijom novog duga, prenosi agencija Bloomberg.

Glavni izvršni direktor Qualcomm-a, Steve Molenkopf, smatra da će ovaj ugovor, najveći u istoriji industrije čipova, ubrzati ulazak njegove kompanije na rastuće tržište automobilske elektronike.

Qualcomm Chips

NXP, čije je sedište u holandskom gradu Eindhovenu, snažan je igrač u tom sektoru nakon što je prošle godine kupio kompaniju Freescale Semiconductors.

Ova kupovina je Qualcomm-ov odgovor na usporavanje rasta tražnje za pametnim telefonima, od kojih potiče najveći deo prihoda kompanije.

Qualcomm predviđa da će dve firme, čiji će zajednički prihod iznositi više od 30 milijardi dolara, imati proizvode koji mogu da obezbede prodaju na tržištima u vrednosti većoj od 138 milijardi dolara do 2020. godine.

Američka firma prognozira da će, dve godine po okončanju transakcije, Qualcomm godišnje ostvarivati uštedu troškova od 500 miliona dolara.

Vrednost akcije NXP-a je porasla za 1,7 odsto, na 100,34 dolara u današnjem prepodnevnom trgovanju u Njujorku, dok je Qualcomm skočio za 3,1 procenat, na 70,32 dolara, prenosi Bloomerg.

izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It