PRVI UREDJAJ KOJI ZAISTA ČITA MISLI RAZVIJEN U HRVATSKOJ

Totalna revolucija – konačno su scene iz naučno-fantastičnih filmova postale stvarnost. Kada se uredjaj koji su osmilili naučnici iz Rijeke u Hravstkoj stavi na glavu, on pomoću algoritama očitava moždane signale. Računarski sistem zatim pretvara signale moždane aktivnosti u reči koje izgovara, ili u pokret kojim pomera predmete, pomažući na taj način osobi koja koristi ovaj svojevrsni “čitač misli”.

Glavni “krivac” za razvoj ovog uredjaja je Indijac Guruprasad Madhale Jadav, koji u sklopu svog doktorata na Tehničkom fakultetu u Rijeci radi na razvoju ovog sistema. “Imam veliku želju da napravim nešto humano što može pomoći ljudima koji zbog svoje bolesti ne mogu da komuniciraju sa okolinom” – kaže Guruprasad, inače hrvatski zet.

čitač misli

čitač misli razvijen u Rijeci

Prof. dr. sc. Miroslav Vrankić, Guruprasadov mentor, pojasnio je princip rada uređaja i rekao da je dovoljno na glavu prisloniti elektrode koje očitavaju moždane signale, a sistem na temelju tih merenja shvata da li korisnik želi da pomeri neki predmet ili da komunicira.

“Ovaj revolucionarni projekat bi mogao biti završen u naredne dve godine, ako obezbedimo finansije. Nadam se da ćemo uspeti u tome, kako bismo mogli da pomognemo ljudima koji ne vide, ne govore i koji su potpuno nepokretni” – kaže profesor Vrankić uz kog na projektu radi i prof. dr. sc. Saša Vlahinić.

Profesori i doktorand sa Tehničkog fakulteta u Rijeci

Profesori i doktorand sa Tehničkog fakulteta u Rijeci

“Opremu imamo, ali najvažniji deo posla skriva se u šumi signala u kojoj moramo prepoznati korisne informacije i iskoristiti ih najbolje što znamo” – dodao je Vrankić. Uređaj je prvenstveno namenjen bolnicama i specijalnim ustanovama koje rade s neurološkim pacijentima kao i porodicama čiji su članovi teški neurološki bolesnici.

Vrankić napominje kako su u toku prijave za testiranje uređaja, pa moli sve one koji žele da učestvuju u tome da mu se što pre jave na Tehnički fakultet u Rijeci.

photo credit: Nel Pavletić/Pixsell

Please follow and like us:

Advert

Pin It