Ovo je Omega 2 – sićušni Linux računar po ceni od samo 5 dolara

Raspberry Pi će uskoro dobiti dostojnu konkurenciju, ukoliko Indiegogo kampanja za Omega 2 prikupi potrebna sredstva za realizaciju projekta

Omega 2 PC

Svi ljubitelji IT i ICT noviteta znaju za fantastični i veoma pristupačni računar Raspberry Pi koji je dostupan u nekoliko verzija. Najjeftiniji model Raspberry Pi Zero koji nudi sjajne mogućnosti po ceni od neverovatnih 5 dolara, uskoro bi mogao da dobije konkurenciju u obliku sličnog malog računara Omega 2 Linux, čija je primarna namena vezana za povezane hardverske sisteme.

U poređenju sa modelom Raspberry Zero, Omega 2 je opremljen on-board memorijom i integrisanim WiFi modulom i koristi Linux odnosno prilagođenu distribuciju zasnovanu na OpenWrt, dok može biti pokrenut i na FreeBSD operativnom sistemu.

Ovaj mališa je i modularan, tako da korisnici mogu da dodaju sve komponente prema svojim željama i potrebama. U ponudi su moduli za GSM povezivanje, Bluetooth konekcija, GPS i još puno toga.

Omega 2 koji se prodaje po ceni od 5 dolara poseduje 580MHz CPU sa 64MB memorije i USB 2.0konekcijom, dok se Omega 2 Plus sa duplo više memorije odnosno 128 MB i MicroSD karticom prodaje po ceni od 9 dolara. Poštarina nije uključena u cenu.

via

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It