OpenSignal meri stanje na mobilnim mrežama

Izveštaj firme OpenSignal pokazuje nam stanje mobilnih mreža širom sveta koristeći milijarde sakupljenih podataka sa svoje aplikacije u 95 zemalja.

Prati se brzina, pokrivenost i pouzdanost mreža na telefonima korisnika  (Android i iPhone).  Sa više od 10 miliona download-a globalno aplikacija pruža nezavisni pregled stanja mreža u celom svetu. Kompanija pruža 4G izveštaje već neko vreme i podaci se koriste kao pokazatelj fragmentacije u android ekosistemu.

Pregledani su podaci sakupljani u toku prošle godine, a uključeno je preko 800,000 korisnika. Mereno je vreme koje je potrebno za povezivanje na 3G  ili 4G mrežu, brzina konekcije u svakoj zemlji kao i vreme provedeno na mobilnom internetu.

network

 

Izveštaj otkriva da je 3G prilično rasprostranjen, u 93 od 95 zemalja signal postoji 50% vremena, a velika većina više od 75% vremena. Na vrhu su očekivano Južna Koreja, Japan, Izrael, Singapur i Finska koji imaju 3G pokrivenost 93% vremena. SAD su na 17. mestu sa 91.69 %

Pokrivenost je jedna  stvar, a brzina nešto sasvim drugo.

Iako su 3G i 4G prilično rasprostranjeni u mnogim zemljama, razlike od zemlje do zemlje u brzini su zapanjujuće.

Južna Koreja, koja je uglavnom najbrža u svemu što ima veze sa brzinom internet i ovde vodi sa 41.34 Mbps, dok je najsporiji prenos u Avganistanu sa 2.2Mbps. SAD su jedva ušle u prvih 40 sa prosečnim brzinama od 12.34Mbps iza Mađarske (26.15Mbps), Litvanije (21.47Mbps), i Kine (17.95Mbps).

Srbija se našla na 44. mestu sa prosečnom brzinom od 9.58Mbps.

internet brzine

Ono što ne iznenađuje je da je  Wi-Fi dominantna vrsta konekcije i postoji korelacija između  njene upotrebe i vremena provedeniog na mobilnoj mreži.

Zemlje sa dna liste imaju najveće vrem provedeno na Wi-Fi.konekciji poput Bosne i Hercegovine.

Holandija je u vrhu Wi-Fi potrošnje gde se korisnici konetuju na ovaj način 70% vremena verovatno jer imaju veoma dobar javni Wi-Fi.

Via

 

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It