NVIDIA predstavila platformu sledeće generacije za autonomne automobile

NVIDIA, poznati proizvođač grafičkih čipova, predstavio je juče prve računarske čipove za razvoj potpuno autonomnih vozila i rekao da ima više od 25 klijenata koji rade na izgradnji nove klase automobila bez vozača, robotaksija i kamiona.

Treća generacija NVIDIA Drive PX automotive linije, pod nazivom Pegasus, predstavlja platformu sa više čipova, veličine registarskih tablica sa datacentar-klasom procesorske snage.

Pegasus može upravljati 320 trilionima operacijama u sekundi, što predstavlja otprilike povećanje od 13 puta u odnosu na računajuću snagu trenutne PX 2 linije.

Jedan procesor NVIDIA Xavier klase se može koristiti za polu-autonomnu vožnju na nivou 3, dok bi kombinacija više mobilnih i grafičkih procesora imala peti nivo full-scale autonomnog vozila, rekla je kompanija.

Vozilo petog nivoa je u mogućnosti da upravlja saobraćajnicama bez ikakvog inputa vozača i u njegovoj najčistijoj formi neće imati volan ili kočnice. Vozilu trećeg nivao i dalje je potreban volan i vozač koji može da preuzme vožnju ukoliko se automobil nađe u nekom problemu, dok nivo 4 omogućava funkciju bez vozača na određenim trakama na auto-putu.

Ovo dramatično poboljšanje je preduslov za razvoj i testiranje budućih autonomnih automobila, kažu stručnjaci.

Akcije NVIDIA-e su porasle za 3,8 posto na američkom tržištu.

„NVIDIA je korak ispred većine. Ali možete biti sigurni da rivali kao što su Intel, NXP i Renesas neće biti daleko iza,“ rekao je Luca De Ambroggi, glavni analitičar za elektroniku u industriji za istraživanje tržišta IHS Markit.

Američki kompjuterski čip gigant Intel i njegova jedinica Mobileye rade sa nemačkim proizvođačem automobila BMW-om i američkim auto-dobavljačem Delphi-em na njihovoj autonomnoj platformi za vožnju koja će se pojaviti 2021. godine.

Pored svega toga postoji već jedna kompanija koja je spremna da pređe na autonomi transport: Deutsche Post DHL. Kompanija koja se bavi pružanjem usluga isporuke želi da razvije pilot vozilo sa trenutnim Drive PX-om tokom sledeće godine.

Izvor: Reuters, Engadget

Please follow and like us:

Advert

Pin It