Novi Soyuz poleteo ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS)

Tročlana međunarodna posada lansirana je danas u ruskoj kapsuli Soyuz iz Kazahstana prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS)

Nova i poboljšana svemirska letelica Soyuz lansirana je jutros u 3 sata i 36 minuta po centralnoevropskom vremenu, sa kosmodroma Baikonur u Kazahstanu, koja je sa tri člana posade dostigla orbitu devet minuta kasnije. Planirano je da Soyuz stigne do Međunarodne svemirske stanice (ISS) za dva dana, tačnije u subotu u 6 časova i 12 minuta, gde će započeti četvoromesečnu misiju.

Soyuz july 2016

Soyuz je sa sobom poneo i tri člana posade – američku astronautkinju Kejt Rubins, ruskog kosmonauta Anatolija Ivanišin i astronauta iz Japana Takuju Onišija. Ivanišin je već jednom boravio na ISS-u, a Rubins i Oniši su prvi put u svemiru. Nova tri člana posade pridružiće se komandiru ISS-a Džefu Vilijamsu iz SAD i dvojici ruskih kosmonauta koji borave u Zemljinoj orbiti od marta ove godine.

Soyuz cockpit july 2016

Današnje lansiranje bilo je premijerno za novu generaciju kapsule Soyuz, koja je trenutno jedino vozilo koje može da prebaci posadu na ISS i dovede je nazad na Zemlju. Po pristajanju na Međunarodnu svemirsku stanicu, Kejt Rubins istraživačica u oblasti kancera i zaraznih bolesti će, po prvi put u istoriji izvršiti prvo DNK sekvencioniranje u svemiru.

Unapređeni Soyuz ima bolju zaštitu od mikrometeorita i svemirskog otpada, dodatne baterije, poboljšanu opremu za komunikaciju i praćenje, nove potisnike za upravljanje, veće solarne panele i unapređene sisteme za prizemljenje kao i GPS spuštanje.

NASA se nada da će od 2018. godine moći da nastavi lansiranje astronauta iz SAD u kapsulama koje razvijaju Boeing i privatna kompanija Space X.

izvor: agencije

foto: NASA, Roscosmos

video Youtube/RT

Please follow and like us:

Advert

Pin It