Novi mikročip omogućava da mislima upravljamo računarom

Svetske agencije bruje o najavi američke Agencije za projekte naprednih istraživanja (DARPA), da naučni timovi ove organizacije uveliko rade na neuronskom čipu koji će pretvarati misli u elektro-hemijski jezik koji koriste neuroni, sa ciljem da nadražaje prevedu u binarni kod kojim komuniciraju računari i slični sistemi.

darpa logo

Filip Alvelda, programski menadžer neuronskog inženjeringa ističe da je ova tehnologija usmerena na savladavanje problema s kojima se suočavamo prilikom direktne komunikacije s računarom – pomoću misli, moći ćemo da dajemo naredbe računaru bez potrebe za korišćenjem računarskog jezika. Iako će uređaj biti dizajniran tako da sam može da prepozna električnu aktivnost mozga, adekvatna obuka za korišćenje biće itekako potrebna kako bi korisnik čipa mogao na pravilan način da otkrije i pošalje računaru prave i pravilno definisane signale.

darpa neuro cip

“Današnji najnapredniji sistemi komunikacije između ljudskog mozga i računara koriste veliku količinu opreme. Uskoro će biti moguće ostvariti komunikaciju s modernom tehnologijom bez korišćenja velike i teške opreme”, rekao je Alvelda i dodao da bi čipovi mogli da se pokažu kao korisni u terapiji nervnih poremećaja, pa čak i u razvoju uređaja koji bi bili od pomoći slepim i gluvim osobama.

DARPA u nacrtu projekta navodi da bi digitalne, slušne ili vizualne informacije mogle da budu direktno skladištene u ljudski mozak u visokim rezolucijama.

Dok bi ova inovacija bila korisna u oblasti zdavstva, iz DARPA-e napominju da je primarni cilj čipa bolja komunikacija među vojnicima koji se nalaze na bojnim poljima.

 

Izvori: agencije, B92, Dnevnik

Please follow and like us:

Advert

Pin It