Nokia i Intel otvaraju zajedničke 5G laboratorije

Iako je široka upotreba 5G tehnologije daleko, to ne sprečava kompaniju Nokia da planira svoj put  u sledećem vidu rasta.

U utorak su finski proizvođač telefonske opreme i američki proizvođač poluprovodnika Intel Corp. objavili da otvaraju dve zajedničke laboratorije. One će biti namenjene testiranju i ubrzavanju spremnosti 5G mreže koja će biti novi  wireless standard.

Nokia i Intel

U saopštenju za štampu kaže se da će se laboratorije nalaziti jedna u SAD a jedna u Finskoj u gradovima Murray Hill, N.J. i  Espoo.

Nokia se orijentiše na 5G u svojim istraživanjima budući da je tržište telefonima prezasićeno, i čeka da 5G otvori nove mogućnosti razvoja. Ovo se posebno odnosi na internet stvari (IoT) koji će kako se očekuje otvoriti novi prostor za ekspanziju povezivanja stvari, a tu 5G funkcija igra presudnu ulogu.

U novembru  Nokia CEO Rajeev Suri komentarisao je na kongresu u Tokiju da će 5G igrati ključnu ulogu u širenju internet stvari, sistema uređaja koji su povezani međusobno i sa mrežom, a Nokia planira da bude vođa.

Njena dominantna pozicija u telefiniji pod 4G mrežom sa market shareom većim od 30% omogućiće joj i stavlja je u dobru poziciju da vodi industriju kada krene primena 5G tehnologije.

Iako će 5G vrlo verovatno udahnuti novi život telekom tržištu takav obrt se ne očekuje do 2020.godine uprkos trudu svih kompanija koje učestvuju u njegovom razvoju i proći će još nekoliko godina dok 5G ne postane nešto što je bitno mobilnom korisniku.

Via

Please follow and like us:

Advert

Pin It