NIŠ I DALJE GRAD ELEKTRONIKE, ALI I INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA

Propadanjem nekadašnjeg giganta, Elektronske industrije u Nišu, taj grad izgubio je epitet centra elektronike. Međutim, malo se zna da pojedine kompanije, poznate u svetu po IT tehnologiji, posluju u tom gradu. Otuda u Nišu mladi inženjeri elektronike i računarstva, odmah po završenom fakultetu dobijaju posao.

Marko Vasić je završio elektroniku u Nišu. Posao softver inženjera u rodnom gradu, kaže, nije dugo čekao. “Mislim da je lepo da mladi čovek ostane u svom gradu i radi ono što želi”, kaže Marko, inženjer softvera.

panorama NIša

Panorama Niša

Poslednjih pet godina među srednjoškolcima na jugu Srbije je veliko inetersovanje za studije elektrotehnike i računarstva.

“Naši studenti veoma brzo nalaze posao. Kakve su njihove plate, za prilike u našoj zemlji poprilično dobre pa otuda i veliko interesovanje za ove studije”, kaže prof. dr Dragan Janković, dekan Elektronskog fakulteta u Nišu.

Nekadašnji niški student elektronike, Marko Smiljanić, doktorirao je u Holandiji, odakle je u Niš doneo znanje i posao. U Nišu je osnovao Institut za razvoj inteligentnog softvera u kome danas radi 19 mladih stručnjaka.

“Kada je posao u pitanju uopšte se geografija ne gleda. Gleda se šta nudite, šta znate, jeste li posvećeni zadatku, da li ste otvoreni za saradnju i ako to funckioniše onda je sve ostalo super”, kaže Marko Smiljanić, direktor Instituta NIRI NIŠ.

Grad Niš

Grad Niš

U sektoru naprednih tehnologija u Nišu posluje 170 kompanija sa oko 3.000 zaposlenih. Ovo je jedna od njih. Ovde se proizvode komponenete i uređaji za noćno osmatranje.

Nekadašnja EI Sova, 2008. godine je uspešno privatizovana. Jedna je od osam kompanija u svetu iz oblasti optoelektronike.

“Najbolja poruka mladim generacijama je da mogu da žive ovde u Srbiji, da budu u kontaktu sa svetom, da pristojno zarađuju, radeći lep i kreativan posao”, kaže Goran Mladenović, menadžer NIKAT klastera NIŠ.

U Nišu za sada nedostaju tehnološki park i više inovativnih fondova. Potencijala u Nišu svakako ima. Ovi mladi stručnjaci nadaju se i velikim državnim projektima, za koje su itekako spremni.

Izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It