Nemci potpisuju ugovor o izgradnji fabrike kablova u Kruševcu

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović najavio je da će 22. oktobra u Vladi Srbije biti potpisan ugovor sa nemačkom kompanijom Kromberg&Schubert o izgradnji fabrike u Kruševcu.

“Potpisivanje ugovora je planirano za 22. oktobar u Vladi Srbije. To će biti „krovni ugovor“. Imamo nekih manjih problema oko definisanja početka realizacije radova jer imamo novo pismo o namerama investitora. Pokušaćemo da manje građevinske radove započnemo u ovoj godini” – istakao je Nestorović.

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović - foto credit RAS

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović – foto credit RAS

Otvaranje fabrike za proizvodnju kablova za auto-industriju je planirano za 2017. godinu, a biće zaposleno 1.200 radnika. U drugoj fazi razvoja, Kromberg&Schubert zaposliće još 1.300 radnika.

Planirano je da nova fabrika bude locirana na lokaciji Stari aerodrom, preko puta ulaza u Vaspitno-popravni dom, pored puta Kruševac – Brus, i da zauzima površinu od 20.000 kvadrata.

Provobitno je potpisivanje ugovora bilo najavljeno za drugu polovinu jula, potom za kraj avgusta, ali je iz nepoznatih razloga odlagano.

kromberg-schubert

Kromberg&Schubert je porodična firma nastala još 1906. godine. Sada zapošljava 50.000 ljudi, a svoje fabrike ima na 30 lokacija u svetu, gde proizvodi kablove za automobilsku industriju, isključivo za kompanije nemačkog porekla.

Japanska kompanija Yazaki, koja ima sličan proizvodni program kao i Kromberg&Schubert, je pre nekoliko dana objavila da će svoju fabriku u Srbiji graditi u Šapcu. U najužoj konkurenciji je bio i Kruševac ali su Japanci izabrali Šabac, jer Kruševac nije imao zemljište u svom vlasništvu koje bi im ponudio.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It