Na pomolu revolucija u industriji baterija

Izumitelj litijum-jonskih baterija, 94-godišnji Džon Gudenaf došao je do novog važnog otkrića  –  staklenih baterija koje mogu znatno poboljšati problem skladištenja eletrične energije.

Novi Gudenafov izum privukao je pažnju giganata u tehnološkom sektoru, prenosi danas Blumberg.

Erik Šmit, direktor Alfabeta (Aplphabet) u okviru kojeg je Gugl (Google), naveo je na Tviteru da je Gudenaf razvio prve baterijske ćelije koje su potpuno u čvrstom stanju.

battery-recycling-GreenCitizen-electronicsGudenaf tvrdi da staklene baterije imaju tri puta veću energetsku gustinu od litijum-jonskih baterija.

Nova i moćnija generacija baterija se može napraviti samo od stakla, navodi se u tekstu Gudenafa i njegovog tima. One mogu skladištiti i prenositi energiju na temperaturama nižim nego litijum-jonske baterije, a mogu se napraviti od natrijuma kojeg na Zemlji ima u izobilju, navodi Blumberg (Bloomberg).

Gudenaf i njegov tim su naveli da su “bezbedne i jeftine potpuno čvrste ćelije, s velikim kapacitetima koje imaju s obzirom na veliku energetsku gustinu i s dugačkim životnim ciklusima pogodne za napajanje električnih vozila ili za skladištenje električne struje iz energije vetra ili Sunca”.

Istraživači rade na nekoliko patenata i traže partnere medju proizvodjačima baterija, mada stručnjaci kažu da je dug put od laboratorije do fabrike.

Džon Gudenaf

Za Gudenafove litijum-jonske baterije je bilo potrebno 11 godina za početak komercijalnog korišćenja 1991. godine.

“Verujemo da naše otrkiće rešava mnoge probleme inherentne današnjim baterijama”, naveo je Gudenaf u saopštenju.

Please follow and like us:

Advert

Pin It