Mladi splitski preduzetnici predstavili revolucionarni izum – Uber za parkiranje

“Uber za parkiranje”. Tako tim mladih splitskih preduzetnika, diplomaca FESB-a, opisuje svoj izum Smart Parking Barrier, koji su zbog velikog interesovanja kupaca najavili da će na tržište izbaciti do početka aprila iduće godine.

Smart Parking Barrier je stub za kontrolu pristupa parking mestu koji se kontroliše preko mobilne aplikacije. Kao rezultat, “digitalni ključ” za parkirano mesto može se deliti ili pak prodavati preko mobilnog telefona.

Marko Smoljo, vođa projekta Smart Parking Barrier i operativni direktor splitske kompanije Amplifico, čiji su stručnjaci radili na razvoju, kaže da im je plan bio da aktiviraju sva moguća parking mesta u rešavanje problema sa parkiranjem, a ne samo ona čiji su vlasnici gradovi, opštine, hoteli ili neki drugi privredni objekti.

smart-parking-barrier-credit-pixsell

“Vlasnik apartmana na primer može svom gostu na mobilni poslati ključ da sebi otključa parking, a može i dok ga nema da ga proda nekome parkirno mesto na sat-dva”, kaže Smoljo.

U Zagrebu, uprkos problemima sa nedostatkom parkirališta u širem centru grada, ima gotovo 34 hiljade parking mesta pod naplatom od čega njih 7,5 hiljade privatnih. U Splitu, na ostrvima ali i drugim priobalnim gradovima, broj parking mesta je daleko manji, a pritisak na parkirališta višestruko veći. U prvih devet meseci, na primer, Splitsko-dalmatinsku županiju posetilo je više od 2,5 miliona turista.

Smoljo kaže da su potražnju za izumom iskusili na jednom sajmu u Splitu. “Imamo dosta IoT (Internet of Things) proizvoda sa kojima se ponosimo, ali u ta dva-tri dana svi su se raspitivali samo za Smart Parking Barrier. Mogli smo odmah da prodamo najmanje 40 komada”, kaže Smoljo i dodaje da su nakon toga razvoj Barriera izdvojili i prijavili se u Preduzetnički kamp u Poduzetničkom centru Solin, gde su njihov projekat upravo proglasili najboljim za 2016.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It