Minijaturni roboti MicroTug u stanju su da vuku čak i automobil

Naučnici BDML-a (Biomimetics and Dextrous Manipulation Lab) sa Univerziteta Stanford, do sada su nam već demonstrirali snagu svojih microTug robota, a sada nam predstavljaju ekipu novih snagatora od 14 grama koji se oslanjaju na timski rad i lepljive noge.

Možemo reći da smo bili zaista impresionirani videvši kako ta šestorka sićušnih “superheroja” povlači auto težine od 1,7 tona, u šta se možete i sami uveriti ako pogledate ovaj video.


Prema tumačenju naučnika, tajna ove snage leži u biomimikriji, odnosno oponašanju primera iz prirode. Naime, roboti su dizajnirani da imitiraju guštere po svojim lepljivim stopalima (u ovom slučaju gumama točkova), uz čiju pomoć mogu vući teški teret, te se lagano i odjepljivati zbog daljeg napredovanja,

Naučnici su osim proučavanja guštera, proučavali i mrave, i tom prilikom otkrili da oni mogu pojačati svoju snagu korišćenjem 3 od 6 nogu istovremeno.

Stanford robotika

“Uzimajući u obzir dinamiku čitavog tima a ne samo individualca, došli smo u mogućnost da kreiramo tim microTug robota, koji poput mrava, imaju individualnu super snagu, ali da takođe mogu raditi i zajedno kao ekipa”, navodi diplomac Stenforda David Christensen.

Mali roboti stoga mogu stvoriti silu od 200 njutna, ili nekih 20 kilograma, a uz dodatak njihovih gušterskih guma, to je dovoljno da polako, ali sigurno povuku i čitav automobil.

Naučni rad u vezi ovog novog dostignuća Stanford, možete pronaći na ovom linku.

 

Izvor, foto i video BDML Stanford/Youtube via

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It