Microsoft i Facebook postavili kabl sa prenosom podataka od 160 terabita po sekundi preko Atlantskog okeana

Microsoft, Facebook i telekomunikaciona kompanija Telxius su objavili da su postavili kabl sa najvećim prenosom podataka koji je ikada postavljen ispod okeana. Kabl je sposoban da emituje 160 terabita podataka u sekundi, što je ekvivalentno strimovanju od 71 miliona HD video zapisa istovremeno, a 16 miliona puta brže od prosečne kućne internet konekcije, tvrdi Microsoft. Kabl će biti u funkciji od 2018. godine.

Izvor: Microsoft

Nazvan je Marea, što na španskom znači „plima“, dugačak je 4000 metara i leži na dubini od oko 5000 metara ispod površine okeana. Proteže se od Virdžinije do grada Bilbao u Španiji. Marea je takođe postavljena u južnom pravcu, za razliku od većine transatlantskih kablova. Zbog ovoga, Microsoft kaže da će kabl pružiti veću fleksibilnost prenosa podataka, što će značiti stanovnicima SAD-a i Evrope. Takođe, obe kompanije imaju velike operativne centre u Virdžiniji.

Izvor: Microsoft

U svom blogu, Microsoft je rekao da je projekat završen za manje od dve godine, što je tri puta brže od uobičajenog. Marea kablovi su „otvorenog“ dizajna, koji će omogućiti da se razvija kako se tehnologija bude razvijala i kako populacija korisnika Interneta bude rasla. Marea kabl će takođe otvoriti put ka mrežnim čvorištima u Africi, Bliskom Istoku i Aziji.

Izvor: Microsoft

Tehnološke kompanije se sve više bave infrastrukturnim prostorom, sami finansiraju nove kablove, umesto ds se priključe telekomunikacionim konzorcijumima koji već koriste podvodne kablove. Google je takođe investirao u dva kabla koji se protežu od SAD-a do Japana, Južne Amerike i drugih zemalja u Aziji. Sa Marea kablovima, ulaganja kompanija Facebook i Microsoft omogućuje ovim gigantima veću kontrolu nad ogromnim količinama podataka za koje im je bitno da se brzo kreću širom sveta. Obe kompanije će imati koristi od poboljšanja cloud usluga za proizvode kao što su Microsoft Office 365, Azure i Xbox Live, te Facebook-ov Facebook, Instagram i WhatsApp.

Izvor: The Verge

Please follow and like us:

Advert

Pin It