Microsoft i Amazon se udružuju kako bi integrisali Alexa i Cortana digitalne asistente

Amazon i Microsoft će se udružiti kako bi bolje integrisali svoje Alexa i Cortana digitalne asistente. Alexa korisnici će moći da pristupe Cortani i obrnuto, na nizu uređaja, iako će integracija u početku biti malo čudna. Kako je objavio The New York Times, korisnici Alexa uređaja će morati da koriste glasovnu komandu „Alexa, otvori Cortanu“ („Alexa, open Cortana“) da bi mogli da razgovaraju sa Microsoftovim digitalnim pomoćnikom, a neko ko koristi Cortana će reći „Cortana, open Alexa“ kako bi razgovarali sa Amazonovim. Čini se da su obe kompanije jednostavno stvorile veštine na obema platformama kako bi omogućile osnovnu integraciju.

Ova integracija među platformama će takođe omogućiti Alexa korisnicima pristup nekim jedinstvenim aspektima Cortane. Microsoft je više direktno ugradio svog digitalnog asistenta u svoje Office proizvode, a sad će Alexa dobiti tu funkcionalnost putem Cortane, na primer, mogućnost pristupa kalendarima rada i e-pošti. Dok Microsoft još uvek privlači programere da razvijaju sopstvene Cortana veštine, postojeći korisnici Cortane će moći da pozovu Alexu kako bi dobili pristup onome što Cortani nedostaje. To bi moglo značiti kontrolu nad pametnim kućnim uređajima ili kupovinu na Amazonu.

Ovaj iznenadni potez kompanija dolazi upravo kada se Microsoft priprema za pokretanje Cortana zvučnika sa Harman Kardonom i ubacivanje digitalnih asistenata u automobile, termostate i druge uređaje. Amazon, Microsoft, Apple i Google su kreirali digitalne asistente kao konkurentske proizvode, ali ovo partnerstvo signalizira korak ka tome kako bi možda bilo uspešnije da rade zajedno. Ažurirani asistenti Cortana i Alexa bi trebalo da budu dostupni do kraja ove godine.

Dok su Amazon i Microsoft formirali blisko partnerstvo, izvršni direktor Amazona Jeff Bezos, pozdravio je predlog da Apple i Google ponude sličnu integraciju i kaže da će podržati takvu odluku. „Zajedno, njihove snage će se dopunjavati međusobno,“ rekao je Bezos.

Izvor: The Verge

Please follow and like us:

Advert

Pin It