Mercedes Benz uspešno testirao samovozeći autobus

Mercedes Benz uspešno testirao futuristički samovozeći autobus CityPilot Future Bus, što je značajan korak u razvoju autonomnog javnog prevoza.

Merecedes Future Bus

Ne tako davno, tačnije pre dve godine, kompanija Mercedes Benz je pokrenula projekat Highway Pilot, koji je u fokusu imao autonomne odnosno samovozeće kamione. Upravo iz ovog projekta razvio se još jedan sličan, nazvan Future Bus, čija je glavna “zvezda” putnički autobus, koji je uspešno testiran pre nekoliko dana u Holandiji.

Mercedes Future bus 1

Futuristički samovozeći putnički autobus CityPilot uspešno je prevalio deonicu od amsterdamskog aerodroma Schiphol do obližnjeg gradića, odnosno predgrađa Haarlem. Na ovoj ruti dugoj oko 20 kilometara, autonomni autobus je morao da prolazi kroz tunele, zaustavlja se na semaforima i neobeleženim raskrsnicama i upravlja uzimajući u obzir i mnogobrojne pešake.

Mercedes Future bus 2

Da Future Bus nije samo vrhunsko prevozno sredstvo budućnosti dokazuje i dizajn njegovog enterijera, koji je podeljen u tri odvojene celine, u zavisnosti od dužine putovanja. Tako je putnicima na raspolaganju deo bez zabavnih sadržaja za kraća putovanja, deo sa multimedijalnom zabavom i panoramski odeljak sa “plafonom” odnosno krovom autobusa koji iznutra podseća na pogled šumskog neba.

Mercedes future bus 4

Treba reći i to da autonomni autobus Future Bus vozi maksimalnom brzinom od 70 kilometara na čas, vodeći pritom računa o usputnim stanicama na koje nepogrešivo staje sa odstupanjima od maksimalnih 5 centimetara.

Iz Mercedesa ističu da su nemerljivo ponosni što su još jednom pokazali i dokazali svoje pionirske korake koji će umnogome doprineti razvoju sličnih projekata od konkurenata, što će u bliskoj budućnosti omogućiti razvoj autonomnog javnog prevoza. Kako je bilo na jednočasovnoj promociji ovog projekta, održanoj juče u Holandiji, možete pogledati u videu

Izvor i foto

 

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It