MALI GENIJALAC Nije hteo da se pomiri sa činjenicom da nikad više neće komunicirati sa drugom

Lekari su već bili pripremili roditelje petnaestogodišnjeg Itana Kadiša na to da verovatno više nikada neće moći da komunicira s njima. Itanov drugar Džejkob Smilg (13) nije hteo da se pomiri s tim i zbog toga mu je konstruisao uređaj za sporazumevanje.

Kako je preneo američki regionalni TV-kanal WCPO, dečaka iz Lavlenda (Ohajo) pogodio je grom u junu 2013, kada je bio u letnjem kampu. Itan je jedva preživeo i od tada više ne može da hoda, da jede, niti da govori. Paralizovan je i vezan za invalidska kolica i verovatno više neće moći da raste.

Džejkob, koji kaže da voli da eksperimentiše sa tehničkim izumima, napravio je LED tablu sa zelenim “Y” za “DA” i crvenim “N” za “NE”. Kada Itan nagne glavu ulevo, zatreperi “DA”, a kada je nagne udesno, zatreperi “NE”.

Na prvi pogled, ovo nije ništa naročito, ali je reč o ogromnom koraku u pravcu uspostavljanja komunikacije.

Za Dan zahvalnosti Džejkob je priredio iznenađenje Itanu i njegovoj porodici. Kada su videli da njegov izum funkcioniše, svi su bili oduševljeni.

“U suštini, to je velika promena”, rekla je Itanova majka u suzama. “Prvi put vidimo da nas Itan razume!”

Džejkob kaže da se neće zaustaviti na ovome.

“Kada stigne dotle da može da pomera i druge delove tela i rukuje mašinom, moći ću da mu napravim malu tastaturu”, kaže ovaj dečak, koji je za Božić poželeo 3D štampač. On mu je, kaže, potreban da napravi komponente za novu Itanovu mašinu koji se teško nabavljaju.

Priča o dvojici tinejdžera dirnula je veliki broj ljudi, pa se grupa njih udružila kako bi preko sajta “GoFundMe” prikupili sredstva za 3D štampač. Zainteresovani mogu da uplate dobrovoljni prilog za Itana i preko sajta “Help Hope Live”.

Izvor

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It