Kinezi počeli sa prodajom savitljivih smartfona sa ekranom od grafena

U poslednje vreme se puno govori o grafenu kao o materijalu budućnosti. A šta je zapravo grafen? Reč je o materijalu izdržljivom poput čelika, koji su 2004. godine prvi put izolovala dvojica naučnika na Univerzitetu u Mančesteru, koji je bio i ostao kolevka i “kuća” grafena. Za ovaj pronalazak, dvojica naučnika su odlikovana i Nobelovom nagradom.

Grafen telefon

Upravo od pomenutog materijala, kineska start-up kompanija Moxi Group, napravila je prvi savitljivi pametni telefon na svetu, koji je na jednom od kineskih tehnoloških sajmova bio udarna vest. Posetioci koji su ovaj telefon imali prilike da vide uživo, bili su u najmanju ruku oduševljeni, jer je telefon toliko savitljiv, da se može nositi kao narukvica.

Grafen telefon 1

 

Iz kompanije Moxi Group kažu da planiraju da do kraja godine isporuče oko 100.000 novih mobilni telefona po ceni od 776 američkih dolara. Prva verzija ovog telefona imaće vrlo sveden crno-beli ekran, a već naredna generacija ovih savitljivih gedžeta imaće i ekran u boji na čijem usavršavanju se ubrzano radi. Za sada je izvesno da je telefon dugačak nešto više od 5 inča i težak je 200 grama.

 

Revolucionarni materijal grafen od kog Moxi Group pravi telefon je tanji od vlasi kose i  skoro 200 puta jači od čelika. Tačnije, reč je o jednom sloju atoma ugljenika povezanih u heksagonalnu mrežu.

Struktura grafena

Struktura grafena

Grafen je uveliko deo revolucionarnih prototipa poluprovodnika, senzora i displej tehnologije, ali će svakako doneti i velike promene u istraživanjima iz oblasti fundamentalne kvantne fizike.

Izvor: Moxi Group, agencije

 

 

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It