Kina traži vanzemaljce najvećim teleskopom na svetu

Kina ponosno predstavila najveći teleskop na svetu – Aperture Spherical Telescope (FAST).

FAST - najveći teleskop na svetu nalazi se u Kini

FAST – najveći teleskop na svetu nalazi se u Kini

Kina je kao jedna od najvećih svetskih ekonomija u neprekidnom razvoju u svim životnim oblastima, pa tako i na polju nauke. Teleskop FAST čija je izgradnja počela u martu 2011. godine, ovih dana biće završen nakon 5 godina danonoćne gradnje. Kineski teleskop FAST je u ovom momentu najveći na svetu, skoro duplo veći od teleskopa Arecibo u Portoriku, prečnik mu je neverovatnih 500 metara, sačinjen je od 4.450 trouglastih reflektornih ploča čija je ugradnja završena početkom ove nedelje i koštao je oko 180 miliona dolara.

China telescope credit Xinhua 1

FASTse nalazi u prirodnom udubljenju u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guizhou, okružen je brdima i udaljen je od naseljenih mesta. Da bi se ovaj teleskop izgradio, sa ovog područja je iseljeno oko 9.000 stanovnika, uz simboličnu naknadu od 1.800 dolara po domaćinstvu, što je ostavilo loš utisak u lokalnoj zajednici.

Teleskop će imati zadatak da detektuje signale iz svemira i traga za inteligentnim oblicima života. Kada u septembru ove godine počne sa radom, FAST će moći da registruje signale koji su udaljeni i do 1.000 svetlosnih godina.

China telescope credit Xinhua 2

“Projekat ima potencijal da istražuje mnogobrojne nepoznate objekte i signale, kako bismo bolje razumeli nastanak svemira i povećali mogućnost otkrića vanzemaljskih oblika života” – izjavio je Zheng Xiaonian, zamenik direktora Nacionalne Astronomske Opservatorije pri Kineskoj Akademiji Nauka, koja je i izgradila najveći teleskop na svetu.

O veličini teleskopa govori i podatak da, ukoliko bismo tanjir teleskopa napunili vinom, svaki od 7 milijardi stanovnika na Zemlji bi mogao da dobije po 5 flaša.

via

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It