Kina predstavila prve slike rovera kojim će istraživati Mars

Kina je objavila prve kompjuterski generisane slike teledirigovanog vozila koje bi trebalo da se spusti na Mars 2020. godine.

U ovom veku svoj daljinski upravljani rover, Kina je poslala na Mesec tokom 2013. godine. Mesečev rover, poznatiji kao Jade Rabbit  (zec od žada), bio je prvi kineski svemirski poduhvat nakon 37 godina pauze. Međutim, Jade Rabbit je na Mesecu zbog loših uslova u okruženju pretrpeo značajna oštećenja, pa svoju misiju nije završio kako je bilo planirano.

Tako je Kina u protekom periodu uložila milijarde dolara u veliki i ambiciozni svemirski program, pa je tim povodom još tokom aprila ove godine i zvanično saopšteno da je u planu da će novi rover, odnosno svemirsko vozilo za istraživanja biti poslato na Mars u bliskoj budućnosti..

foto credit - Reuters

foto credit – Reuters

Lansiranje novog rovera u pravcu Marsa, Kina planira tokom avgusta 2020. godine, i tu neće biti pomeranja planova, izjavio je šef projekta Zhang Rongqiao.

Raketa sa roverom biće lanisrana iz Wenchanga, u južnoj provinciji Hainan. Rover će se nakon sedam meseci leta odvojiti od rakete i spustiti na površinu Marsa, kako bi započeo ispitivanja na ovoj planeti. Za sada je poznato da će rover težine oko 200 klograma biti opremljen sa četiri solarne ploče za napajanje energijom i kretaće se na šest točkova.

Pre nego što bude lansiran na Mars, kineski rover biće podvrgnut testovima, kako bi se proverila samonavodeća kamera, radar za ispitivanje zemljišta i odašiljači zaduženi za prijem komandi i slanje podataka u komandi centar na Zemlji. Misija kineskog rovera na MArs, trebalo bi da započne lansiranjem tokom avgusta 2020. godine i trajaće tri meseca.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It