Kamera toliko sićušna, da se može ubrizgati špricem

Naučnici sa nemačkog Instituta za fiziku, Univerziteta u Štutgartu su razvili mikrokameru toliko malu da se može ubrizgati špricem. Kamera je toliko sićušna, da može biti pričvršćena na distalni kraj optičkog kabla, dok na prednjem delu maleni CMOS senzor usnimava slike.

injektibilna kamera Stutgart

Nova kamera bi mogla da se koristi za istraživanje delova tela u koje kamere ranije nisu mogle da zavire, kao i za nadzor uređaja i mašina. Reč je o kameri sa tri sočiva izrađenoj pomoću 3D štampača, koja je široka samo 0,12 milimetara, dakle, nešto manoj od zrna soli.

 

injektibilna kamera medgadget 1Tim naučnika veruje da su 3D štampači budućnost proizvodnje, jer postojeća tehnologija ne može da proizvede dovoljno mala sočiva koja bi mogla da se koriste u medicini. Minijaturna kamera se može ubrizgavati pomoću šprica, a može da zumira i objekte s udaljenosti od 3 mm. To znači da bi ova mala kamera mogla da fotografiše unutrašnjost ljudskih organa, pa čak i mozga.
Kamera će moći da se koristi i za nadzor, za dronove, sisteme osvetljenja i robote. Pred naučnicima je još mnogo rada, ali dosadašnji rezultati mnogo obećavaju.

injektibilna kamera Stutgart 1

 

Uzimajući u obzir činjenicu da ova kamerica može da fokusira sa distance od samo tri milimetra, naučnici smatraju da se ona može koristiti za fotografisanje unutrašnjih organa ljudi, možda čak i mozga.

injektibilna kamera Stutgart 2

Sa instituta ističu da je potrebno još dosta testova i istraživanja kako bi se ova kamera našla u svakodnevnoj upotrebi, ali ipak, ona već sada pruža neverovatne mogućnosti.

 

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It