Japanski auto-gigant Yazaki stiže u Srbiju

Prema najavama iz lokalne vlasti grada Šapca, u toku su pripreme da se 1. aprila potpišu značajan investicioni ugovor s renomiranim proizvođačem elektrokomponenti za automobile. Nova fabrika će proizvoditi delove za automobile i kamione i planirano je da zaposli od 1.700 do 2.000 ljudi

Yazaki logo
Japanska kompanija Yazaki, koja je vodeći proizvođač auto-kablova sa više od 200 fabrika po celom svetu i preko 250.000 radnika, 1. aprila trebalo bi da potpiše ugovor s čelnicima grada Šapca radi započinjanja izgradnje fabrike u ovom gradu.

Najbolji uslovi
Yazaki do sada već ima svoje fabrike i hale u Rumuniji, Bugarskoj i u nekoliko drugih evropskih zemalja. U prethodnom periodu i gradovi poput Kraljeva i Niša pokušavali su da ih privuku, ali su se odlučili za Šabac jer su dobili najbolje uslove. Hale, čija će površina biti na 30.000 kvadrata, prostiraće se na deset hektara.

Yazaki

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović potvrdio je dolazak jednog velikog investitora, ali nije želeo da govori o kakvom se konkretno poslu radi: “U ovom trenutku ne mogu da otkrijem ime kompanije, i to ne zato što nešto krijemo već isključivo zbog politike investitora. Jako je važno da se svi dogovori ispoštuju kako ne bi otišli u neku zemlju u okruženju” – uverava prvi čovek Šapca.

Milan Kovačević, savetnik za investicije, ističe da su sva strana ulaganja, pa i ovo u Šapcu, veoma značajna za Srbiju.
“Za nas je značajno da dobijemo strana ulaganja, naročito u onim tehnologijama u kojima se mi ne možemo odmah snaći, kao što je automobilska industrija. Treba samo voditi računa da ne subvencionišemo previše i da imamo neku granicu” – rekao je Kovačević.

yazaki auto kablovi

Uspela inicijativa
Podsetimo, ambasador Japana Đuići Takahara u septembru prošle godine tokom posete Šapcu najavio je mogućnost da japanske firme investiraju u ovaj grad.
“Nadam se da će neka od tih mojih inicijativa uroditi plodom. Drago mi je što sam posetio Šabac, koji ima dugu istoriju dobrih odnosa s Japanom” – istakao je ambasador.

Izvor i foto

Please follow and like us:

Advert

Pin It