Japan lansirao raketu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici koja na sebi nosi i čistač svemira

Japan je krajem prošle nedelje u svemir poslao raketu za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice (ISS), koja je na sebi ponela i svojevrsni čistač svemira.

Naučnici iz japanske svemirske agencije JAXA, osmislili su posebnu vrstu mreže sa hvataljkama, kojom planiraju da očiste svemirski otpad koji je nastao kao posledica svemirskh programa raznih svetskih država. Prema rečima inženjera koji su razvili ovaj sistem čišćenja svemirskog otpada, delovi starih raketa i satelita biće pokupljene iz Zemljine orbite i “gurnute” u atmosferu naše planete, gde bi u slobodnom padu pod uticajem velike toplote izgoreli.

Svemirski čistač - foto credit JAXA

Svemirski čistač – foto credit JAXA

“Svemirski čistač” je sastavljen od elektrodinamičkog kabla izrađenog od aluminijuma i čeličnih sajli, koji čine svojevrsnu mrežu. U izradi je puno pomoglo iskustvo poznate svetske kompanije za izradu ribolovačke opreme. Čistač svemirskog otpada pokreće električna energija koja se generiše iz magnetnog polja Zemlje.

Više od 50 godina istraživanja svemira od lansiranja prvog satelita, sovjetskog “Sputnjika”, 1957. godine, napravilo je čitav pojas otpada koji utiče na svemirsku opremu i izaziva stotine sudara godišnje.

Prva verzija uređaja za čišćenje svemira, koja je poletela u svemir, je dužine 700 metara, a planira se da u vremenu pred nama u svemir budu poslati i uređaji dužine 5 i 10 kilometara, kako bi se jednom misijom pokupilo što više ostataka starih satelita, raketa i drugih delova opreme koje plutaju svemirom i orbitom Zemlje dugi niz godina.

Please follow and like us:

Advert

Pin It