Intel: Naši novi čipovi će biti generaciju ispred Samsungovih

Cannon Lake čipovi iz Intela su do sada odgađani u više navrata, barem kada je reč o izvornim planovima. Konkurencija (Samsung, TSCM) je ipak već punom parom u svetu 10nm proizvodnog procesa. Ali, u Intelu ne strahuju, već navode kako će zahvaljujući ‘hiperskaliranju‘ na isti prostor moći smestiti dvostruko više tranzistora od konkurencije.

Takvi Intelovi procesori će pružati 25 posto više performansi uz 45 posto nižu potrošnju od trenutnih Kaby Lake čipova. Da stvar bude bolja, u Intelu veruju kako će se održati Mooreov zakon uz 30-postotnu cenovnu prednost pred konkurencijom poput AMD-a. Upravo za AMD-ove nove čipove Ryzen analitičari veruju da će ove godine drastično početi nagrizati i viši i niži segment tržišta računara.

Intel-Cannonlake-Feature-2

Sve ovo zvuči vrlo optimistično. Međutim, Samsung već proizvodi i vlastite Exynos čipove i Qualcommov Snapdragon 835 u vrlo naprednom 10-nanometarskom proizvodnom procesu. Dok Intel u realizaciji svojih planova kasni, obećavaju kako se sledeća generacija čipova itekako isplati čekati. Pritom naglašavaju kako uvek imaju jasnu viziju tri generacije – između sedam i devet godina unapred.

Uz to navode i kako će nakon početka prodaje 10nm čipova svet obilježiti i njihove nove tehnologije koje su nazvali 10+ i 10++. Posredi su možda ništa drugo nego marketinški trikovi da se zadrži pažnja tržišta dok 7-nanometarski proizvodni proces ne ugleda svetlo dana. Ipak, obećava se dalje poboljšanje performansi (15 posto uz 30-postotno poboljšanje učinkovitosti).

 

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It