Institut iz Srbije pravi letilicu za misiju na Jupiter

Institut BIOSENS iz Novog Sada ima sve više patenata i sve više zaposlenih naučnika, a svemirske tehnologije samo su deo inovacija te firme. Mala budžetska izdvajanja i nedostatak sredstava najčešće su zamerke naučnika u Srbiji, ali situacija je znatno drugačija u jednom novosadskom naučnom centru.

Institut Biosens ima sve više patenata i sve više zaposlenih naučnika.

Evropska svemirska agencija uveliko priprema misiju na Jupiter, ali zbog ekstremnih temperatura i radijacije,  izazov je napraviti letilicu koja će godinama raditi bez oštećenja.

Deo tog posla poveren je i naučnicima BIOSENS instituta iz Srbije. Oni su osmislili novu vrstu metala koji će služiti kao motor za pokretanje delova buduće letilice.

“To radi kao motor bez ikakvih pokretnih delova, može da se zgužva. Evo ga, ja sam ga zgužvao baciću ga u vodu on se sam popravi i ispravi“, kaže istraživač Jovan Matović.

Svemirske tehnologije samo su deo inovacija Biosens instituta. Najveći broj patenata usmeren je ka primeni IT tehnologija u poljoprivredi. Taj uređaj dovoljno je uperiti u biljku, a za par sekundi na ekranu se ispisuju sve njene osobine.

U kombinaciji sa satelitskim snimcima, poljoprivrednici dobijaju precizan uvid u stanje i potrebe svojih zasada.

 

Izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It