GTS – novi standard za ekrane osetljive na dodir

Svakodnevno smo svedoci ubrzanog tehnološkog napretka i pronalaženja načina kako da potrošačka elektronika troši što manje energije.

Dorpinos svetskim inovacijama na ovom polju donose nam naučnici iz Velike Britanije koji su razvili novi materijal za ekrane osetljve na dodir, koji zahteva vrlo malo snage kako bi svetleo u živim i jarkim bojama i bi bio vidljiv na direktnom sunčevom svetlu. Naučnici predvidjaju da će se telefoni sa ovom vrstom ekrana puniti jednom nedeljno, umesto svakodnevnog na koje smo se nerado već navikli.

GTS

Naime, reč je o novom materijalu koji se sastoji iz dva sloja GTS-a, odnosno presovanih nanosa germanijuma, antimona i telurijuma, debljine neverovatnih 7 nanometara. GTS je u istraživanjima pokazao fantastičnu sposobnost prikaza visoke rezolucije, te se njegova primena očekuje u proizvodnji pametnih telefona, savitljivih ekrana, itd.

Uveliko se vode pregovori sa velikim proizvodjačima potrošačke elektronike kako bi se sa LCD prešlo na GTS standard do kraja decenije. Probni primerci štedljivih ekrana se na tržištu u test varijanti očekuju u narednih 12 meseci.

Please follow and like us:

Advert

Pin It