Google objavljuje Titan security čip za cloud servis

U naporu da bude konkurentniji u odnosu na Amazon i Microsoft koji se tiče cloud computing prostora, Google će ove nedelje otkriti tehničke detalje svog novog računarskog čipa Titan, koji je dizajniran da zaštiti centre podataka, koji emituju svoje cloud usluge.

Čip je veličine male minđuše i kompanija za pretraživanje ga je već instalirala na mnogim serverima i mrežnim karticama koje čine masivni centar za podatke. Titan skenira mrežni hardver kako bi otkrio da li su napravljene neovlašćene izmene i ako jesu, čip bi trebalo da spreči sistem da se pokrene.

Kako se većina servera i drugih mrežnih hardvera pokreće u inostranstvu, operateri centra za podatke se sve više brinu da bi hakeri ili sajber kriminalci mogli da ugroze uređaje pre nego što budu poslati u inostranstvo.

Google-ov čip Titan rešava ove probleme kroz svoje kontinualne provere koje pružaju dodatnu sigurnost hardveru za cloud computing.

Šef marketinga infrastrukturnih proizvoda za Google Cloud Platform, Neal Mueller naglasio je kako će novi čip imati dodati veću kontrolu operaterima u centru za podatke.

„To nam omogućava da održimo nivo razumevanja u našem lancu snabdevanja koji inače ne bismo imali,“ rekao je Mueller.

Trenutno Google kontroliše samo sedam posto globalnog tržišta za cloud, što ga čini trećim na svetu  iza Amazona sa 41 posto, a Microsoft sa 13 posto.

Novi Titan čip bi mogao da pomogne Google-u da se izdvoji u konkurenciji i dovede više kompanija koje se bave bezbednošću, na svoju cloud computing platformu.

Izvor: Beta News

Please follow and like us:

Advert

Pin It