Gloveone – čulo dodira za virtuelnu stvarnost (VR)

Već tokom prvih šest meseci ove godine, istraživanja i razvoj novih tehnologija vezanih za virtuelnu stvarnost, robotiku i veštačku inteligenciju uzimaju maha. Sve su brojnije konferencije na kojima su gleavne teme Internet of Things (IoT), virtuelna realnost (VR) i veštačka inteligencija (AI).

GloveOne VR rukavica

Google je pre par dana prezentovao javnosti svoj procesor koji je isključivo razvijen za AI servere “velikog brata” sa interneta, VR uređaji se sve više prodaju, ali pored vizuelnog doživaljaja, falilo je još nešto. Najčešća zamerka korisnika VR uređaja je zapravo činjenica da to što se u vrtuelnoj realnosti može videti, ne može se i dodirnuti. Ali, ne zadugo. Naime, španska kompanija NeuroDigital Technologies razvila je jnovi projekat, koji nam donose virtuelni svet bukvalno “na dohvat ruke”. NJihov proizvod GloveOne, je već vrlo tražen gedžet u svetu ljubitelja novh tehnologija, baš zato, što omogućava da dodirnete virtuelni svet.

Korisnik rukavice GloveOne bukvalno može i da oseti virtuelnu stvarnost u kojoj se nalazi uz pomoć drugih uređaja koji simuliraju čula vida i sluha. Uz pomoć GloveOne se može osetiti konture trodimenzionalnih predmeta, toplota, težinu predmeta, pa čak i kapi kiše dok padaju na dlan.

Rukavica Gloveone ima veliki broj ugrađenih senzora koji međusobno komuniciraju i “prevode” nadražaje u vibracije različitih trajanja i frekvencija.

Projekat razvoja finansiran je preko crowdsourcing platforme Kickstrater. Ukoliko želite da naručite za sebe ovaj fenomenalni gadget, posetite ovaj link.

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It