General Motors će pustiti u prodaju najmanje dvadeset potpuno električnih automobila od 2023. godine

General Motors najavio je da će u narednih 18 meseci predstaviti dva nova električna vozila, prva od najmanje 20 koje će proizvođač automobila predstaviti do 2023. godine. GM je takođe posvećen tehnologiji hidrogenskih baterija za napajanje, konceptu čistog goriva koji još uvek zahteva značajnu nadogradnju infrastrukture pre nego što postane održiva alternativa.

Na konferenciji u Detroitu, izvršni potpredsednik GM-a za razvoj globalnih proizvoda Mark Reuss, izjavio je da je kompanija „posvećena sveobuhvatnoj budućnosti,“ ali je upozorio da se to neće desiti na jednostavan način.

Novi automobili koji će se uvesti zasnivaće se na saznanjima o automobilu Chevy Bolt, električnog vozila kompanije General Motors, koje je dobro prihvaćeno na masovnom tržištu. To ne znači da će buduća električna vozila kompanije izgledati kao Chevy, ali će deliti sličnu arhitekturu.

Chevy Bolt
Izvor: General Motors

„Šta god budemo uradili, sa stanovišta elektrifikacije, sledeća verzija će biti bolja od modela koji se sada nalaze na putevima,“ rekao je Reuss.

Saopštenje General Motors-a dolazi zbog velikog pritiska na proizvođače automobila širom sveta da pređu na proizvodnju električnih vozila, dalje od automobila sa unutrašnjim sagorevanjem. Prošlog meseca Daimler AG, matična kompanija Mercedes-Benz-a, izjavila je da planira da do 2022. godine ponudi sve električne verzije svojih automobila. Volvo je rekao da će smanjiti proizvodnju gasnih vozila do 2019. godine, a Volkswagen je izjavio da će elektrificirati svoju kompletnu liniju od 300 automobila do 2030. godine.

GM je takođe predstavio novo konceptno vozilo pod nazivom SURUS, odnosno Silent Utility Rover Universal Superstructure sa pogonom na četiri točka i baterijskim punjenjem sa dva električna motora. Reuss je rekao da će GM-ovi automobili sa pogonom na vodonik verovatno biti podobni za komercijalnu upotrebu.

Elektrifikacija vozila postaje sve više zastupljena, ali automobili sami po sebi predstavljaju samo mali deo čitavog tržišta. Međutim, Reuss je uveren u GM-ov uspeh i smatra da će nova vozila biti profitabilna.

Izvor: The Verge

Please follow and like us:

Advert

Pin It