Foxconn robotima zamenio 60.000 radnika

Nakon afere oko preuzimanja kompanije Sharp i preuzimanja brenda Nokia u sferi mobilne telefonije, Foxconn ostaje u žiži javnosti.

Kompanija Foxconn, kao jedan od svetskih lidera u proizvodnji elektronike, između ostalog poznata je i kao proizvođač svih Apple telefona. I taman, kada su se strasti oko poslednjih poslovnih poteza kompanije malo stišali, Foxconn opet dolazi u centar zbivanja, nakon objavljivanja nimalo prijatne vesti. Naime, Foxconn je objavio podatak da je u prozvodnim pogonima ovog tehnološkog giganta, 60.000 radnika zamenjeno automatizovanim mašinama, odnosno robotima koji obavljaju proizvodne procese koji se matrično ponavljaju. Xu Yulian iz Foxconn-a rekao je za South China Morning Post da je njegova kompanija smanjila broj zaposlenih sa 110.000 na 50.000 uvođenjem robota.

foxconn proizvodna traka

“Svesni smo da je 60.000 radnika ogroman broj, ali njihov posao sada obavljaju roboti. Kompanija je sada fokusirana na automatizaciji više proizvodnih procesa kako bi ljudska radna snaga mogla da se fokusira na komplikovanije zadatke poput kontrole kvaliteta, razvoj i istraživanje.

Ekonomisiti upozoravaju na drastično smanjenje radnih mesta u korist mašina, ali je za poslodavce očigledno mnogo isplativije da investiraju 35.000 dolara u robote nego da zadrže živu radnu snagu.

Zvaničnici iz Foxconn-a su na kraju saopštenja dodali i to da uprkos drastičnom smanjenju broja radnika, planiraju da jedan broj njih obuče za druge poslove, i da 60.000 otkaza ne znači trajan otkaz, već priliku za prelazak na druge radne zadatke. Podsećamo da u Kini poslednjih par godina sve veći broj kompanija odlučuje da proizvodnju automatizuje i prepusti je robotima.

Please follow and like us:

Advert

Pin It