Evropa dobija podvodni optički kabl C-Lion 1za brzi prenos podataka

Finska kompanija Cinia Group je saopštila juče krajem dana, da je odobren projekat 1.200 kilometara dugog optičkog kabla za brzi prenos informacija iz Nemačke, preko Baltičkog mora, do Finske, u cilju privlačenja tehnoloških kompanija u zemlju. Projekat su nazvali C-Lion 1 (sea lion 1 – morski lav).

Cinia Group Finland

Državna kompanija Cinia Group iz Finske, saopštila je da će kabl C-Lion 1, od optičkih vlakana imati kapacitet od 144 terabita u sekundi, što će omogućiti još brži prenos podataka u okviru teritorije koju će pokriti na području evropske unije. Vrednost projekta je oko 10 miliona evra.

Baltički brzi data kabl Cinia Group

Finska je do sada koristila slične usluge preko švedske optičke infrastrukture. Za sada se pouzdano zna da je francuska kompanija Alcatel-Lucent razvila i proizvela podvodni optički kabl za potrebe ovog projekta, koji će omogućiti nordijskim državama da se brzim optičkim sistemom C-Lion 1 poveže sa ostatkom Evrope.

Cinia Hetzner ekipa
U ovom momentu, nemačka kompanija Hetzner Online gradi svoj centar kod Helsinkija, koja će biti srce ovog optičkog sistema. Treba napomenuti da su Cinia Group i Hetzner Online potpisali Ugovor o saradnji, tj ugovor kojim se obavezuju da će zajedno raditi na optičkom sistemu kablova C-Lion 1 i zajedno ga eksploatisati i održavati u periodu od 20 godina.

Please follow and like us:

Advert

Pin It