Fiat Automobili Srbija (FAS) ukida jednu smenu u kragujevačkoj fabrici

Kompanija Fiat Chrysler Serbia iz Kragujevca saopštila je juče da će proizvodnju ubuduće organizovati umesto u dve smene, umesto dosadašnje tri, i da se u saradnji sa sindikatima radi i na smanjenju radne snage kroz dobrovoljne odlaske zaposlenih.

Fiat brand logo

“U skladu sa zahtevima tržišta, kompanija je spremna da prilagodi svoje proizvodne kapacitete sprovođenjem strukturnih promena u organizaciji fabrike, prebacujući proizvodnju iz tri u dve proizvodne smene”, navodi se u saopštenju FAS-a, sa sastanka rukovodstva i predstavnika sindikata, na kome je razmotrena trenutna situacija na evropskom tržištu automobila.

“Najava ukidanja jedne smene u kragujevačkom FIAT-u bila je očekivana, imajući u vidu da nema dovoljno potražnje za modelom automobila koji se proizvodi u toj fabrici”, izjavio je danas gradonačelnik Radomir Nikolić.
On je novinarima rekao da će to pogoditi radnike, njihove porodice, ali i budžet grada Kragujevca, uzimajući u obzir činjenicu da će porez na zarade koji grad prihoduje od zaposlenih u Fiat-u, biti manji za oko 10 do 15 miliona dinara mesečno, umesto dosadašnjih 40 miliona.

Fiat automobili Srbija

Nikolić je ukazao da je presudilo tržište, pošto za model vozila koji se proizvodi u Kragujevcu ima interesovanja, ali nedovoljno da bi se sačuvala i proizvodnja istog. “Fiat određuje koliko mu je zaposlenih neophodno u proizvodnim pogonima”, rekao je Nikolić, i dodao da je cilj da u Kragujevac ubuduće dođe puno malih investitora koji bi ulagali, čime bi se obezbedilo da zbog promene načina poslovanja jednog investitora, veliki broj ljudi ne ostane bez posla.

Reorganizacija neće uticati na kontinuitet u poslovanju, dobre performanse kompanije, kao i na nivo volumena i konsolidovano liderstvo u izvozu kompanije FCA Srbija, poručili su iz fabrike.

Kompanija Fiat Automobili Srbija osnovana je 2008. godine, kao partnerski projekat italijanske kompanije FIAT Group Automobiles (FGA) sa Vladom Republike Srbije, pri čemu Fiat poseduje 67, a Srbija preostalih 33 odsto vlasništva.

Please follow and like us:

Advert

Pin It