Faraday Future predstavio novi prototip u Las Vegas-u

Proizvođač električnih vozila start-up Faraday Future, pohvalio se prošle nedelje u Las Vegasu prototipom svog vozila spremnog za proizvodnju sledeće godine. Kompanija sa kineskom zaleđinom pokušava da dobije na kredibilitetu u već prepunom sektoru i prevaziđe početne izavove.

Vozilo nazvano FF 91 opisano je kao uvrnuto lepo od strane svog dizajnera Ričarda Kima. Budući da je u pitanju luksuzni električni SUV, rukovodioci firme tvrde da će to biti tehnološki najnaprednije vozilo kada krene u proizvodnju početkom 2018.godine. Rezervacije za vozilo se već primaju unapred, po ceni od 5,000$, dok će njegova finalna cena biti oko 180,000$.

“Svedočićete novoj eri mobilnosti, prikazaćemo prvog predstavnika nove vrste,” izjavio je Nik Sampson viši potpredsednik Odeljenja za razvoj, inženjering i istraživanje.

Nick Sampson, senior vice president of product R&D and engineering at Faraday Future, speaks in front of a Faraday Future FF 91 electric car during an unveiling event at CES in Las Vegas, Nevada January 3, 2017. REUTERS/Steve Marcus

Doduše, javljaju se pitanja o budućnosti kompanije usled nedostatka finansija i brojnih odlazaka iz sloja višeg menadžmenta.

Faraday je kompanija finansirana i kontrolisana od strane kineskog bilionera Jia Yueting-a, CEO-a kineske kompanije Leshi Holdings Co Ltd, poznatije kao LeEco, koja promoviše svoj sopstveni prototip električnog automobila LeSee Pro, na CES-u u Las Vegasu. Investitor je i u  Kalifornijskoj firmi Lucid Motors, koja predstavlja direktnu konkurenciju u svetu start-up kompanija koje proizvode električna vozila i učestvuju trenutno na CES-u.

Faraday je debitovao prošle godine sa svojim koncept vozilom koje nije bilo namenjeno proizvodnji što je izazvalo pomešane reakcije povodom legitimnosti kompanije i celokupne strategije poslovanja Jia Yueting-a.

Rukovodioci kažu da će modularna arhitektura automobila i fleksibilan raspored baterija omogućiti brže izbacivanje budućih modela.

Vozilo će imati domet od oko 608 km (378 milja) po jednom punjenju. Njegovi motori će zajedno razvijati 1,050 konjskih snaga.

Dug, nizak, futuristični SUV  FF 91, sa prostranim enterijerom nema ručke jer će se vrata otvarati kada vozač priđe vozilu. O važnim informacijama vozača će obaveštavati hologram projektovan na vetrobranskom staklu.

Vozilo će biti opremljeno senzorima, kamerama, radarom i lidarom kako bi se omogućila samostalna vožnja u budućnosti.

Pred kraj prezentacije Jia je dovezao auto na pozornicu. Kada je izašao, zamoljen je da pritisne taster kako bi se auto sam dovezao na sredinu bine-  ali se auto nije pomerio. Uspeo je iz drugog pokušaja.

via 

Please follow and like us:

Advert

Pin It