„Facebook“ – neprijateljsko mesto za širenje terorizma

Kompanija Facebook ponudila je dodatni uvid u napore da se uklone teroristički sadržaji koji se pojavljuju na ovoj društvenoj mreži. Ovaj čin je svojevrsni odgovor ove kompanije na skorašnje optužbe da socijalne mreže pomažu militantne grupe pri propagandi i regrutovanju.

Podsećanja radi, kako je preneo „MailOnline“,  jedan od napadača koji je učestvovao u terorističkom napadu u Londonu, bio je aktivan na aplikaciji „WhatsApp“, odnosno slao je šifrovane poruke nepoznatom kontaktu samo dva minuta pre nego što se kombijem zaleteo na pešake na mostu, nakon čega su usledili napadi noževima u okolini mosta. Britanska premijerka Tereza Mej je tada izjavila da su potrebne oštrije mere u sprečavanju terorizma i pozvala na temeljniju kontrolu sajber prostora kako ekstremisti ne bi mogli da ga koriste, preneo je Reuters.

Facebook je pojačao korišćenje veštačke inteligencije prilikom upoređivanja slika i razumevanja jezika kako bi brzo identifikovali i uklonili sumnjive sadržaje, objasnili su u svom blogu Monika Bikert, direktorka upravljanja globalnom politikom Facebook-a i Brajan Fišman, menadžer anti-terorističke politike.

Najveća socijalna mreža na svetu Facebook nije do sada bila tako otvorena pri otkrivanju svojih operacija, pa je izjava ove kompanije dočekana sa skepticizmom onih koji su kritikovali američke tehnološke kompanije da se razvijaju presporo.

„Svi smo znali da ekstremističke grupe koriste internet kao oružje u terorizmu godinama“, rekao je Hani Farid, kompjuterski inženjer sa Dartmutskog koledža, koji proučava načine da se zaustave ekstremistički materijali na mreži. „Zbog čega su onda godinama zaostajali sa inovacijama?“, pitao je Farid.

Sa druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije je pozdravilo napore Facebook-a, ali su naveli da je potrebno da tehnologija ide još dalje.

Nemačka, Francuska i Britanija, zemlje u kojima su u poslednjih par meseci izvršeni teroristički napadi i ubijeni i ranjeni civili od strane islamskih ekstremista, izvršili su pritisak na Facebook i druge provajdere socijalnih mreža kao što su Google ili Twitter da učine više kako bi uklonili militantne sadržaje i govore mržnje.

Facebook koristi veštačku inteligenciju pri upoređivanju slika, što omogućuje kompaniji da vidi da li slike ili videi koji se ubacuju na mrežu poklapaju sa slikama ili videima od grupa koje su označene kao terorističke kao što su Islamska Država, Al Kaida ili njihovim podčlanicama. Slično tako i analizira tekst koji je već uklonjen zbog hvaljenja ili podržavanja militantskih organizacija.

„Više od polovine naloga koji su isključeni zbog terorizma su nalozi koji smo mi sami pronašli; to je nešto što želimo da naša zajednica zna da bi razumela da smo zaista posvećeni da učinimo Facebook neprijateljskim mestom za teroriste,“ dodao je Bikert.

U utorak, britanska premijerka Tereza Mej i francuski predsednik Emanuel Makron su pokrenuli zajedničku kampanju u sprečavanju terorista i kriminalaca na internetu i iskorenjavanju radikalnog materijala.

Izvor: Reuters

Please follow and like us:

Advert

Pin It