Evropski satelitski sistem pozicioniranja Galileo danas zvanično aktiviran

Na ceremoniji u Briselu danas su zvanično pokrenute usluge evropskog sistema satelitskog navodjenja Galileo, koji predstavlja konkurenciju i dopunu američkom sistemu GPS, i omogućiće preciznije pozicioniranje i datiranje, kao i brže slanje poziva u pomoć.

“Ovo je ogroman uspeh za Evropu. Nijedna evropska zemlja to ne bi mogla sama da uradi. Galileo, najprecizniji sistem satelitskog navodjenja na svetu, postao je realnost”, izjavila je evropska komesarka za industriju Elzbieta Bienkowska.

galileo-esa

Ovaj novi signal za sada može da uhvati samo nekolicina povlašćenih vlasnika pametnih telefona koji su kompatibilni sa Galileom, pošto takvih telefona za sada nema mnogo budući da je prvi takav model španskog proizvodjača BQ na tržištu tek od jeseni.

Francuska kosmička agencija Cnes procenjuje da danas desetina evropskog bruto domaćeg proizvoda zavisi od sistema satelitskog pozicioniranja, a da bi ovaj procenat mogao da poraste na blizu trećinu do 2030. godine. Predsednik ove agencije Jean-Yves Le Gall rekao je da se privatnim akterima otvara široko polje za primenu evropskog sistema, i da će od toga i gradjani imati koristi.

“I baš tu je i pravi izazov, da se Galileo nadje u svačijem džepu i u svakom vozilu, kako bi se mogao iskoristiti značajan napredak koji pruža taj servis”, naveo je on.

Evropa tu nije u sjajnoj poziciji budući da već postoje američki GPS, ruski Glonass i kineski Beidou.

galileo-comparison

U Briselu tvrde da evropski satelitski sistem pruža bolje rezultate, posebno u pogledu preciznosti koja se meri u metrima, što je bolje nego kod konkurentskih sistema, dok će servis koji će se plaćati omogućiti odredjivanje položaja uz preciznost u nekoliko santimetara.

Galileo pruža još jedan napredak za operacije potrage i spasavanja – poziv na pomoć videće se u realnom vremenu iz bilo kog dela sveta. “Danas je potrebno manje od tri sata da se pronadje osoba, izgubljena u moru ili planini”, a sa Galileom će biti potrebno samo “10 minuta”, navodi portparolka Evropske komisije Lucia Caudet.

Evropski signal će biti datiran sa preciznošću od nekoliko milijarditih delova sekunde, što je posebno korisno za banke, osiguranja i dobavljače energije. Imaće i proveru autentičnosti, što je ključno za buduća vozila bez vozača koja će morati da budu zaštićena od zlonamernog preuzimanja kontrole na daljinu.

galileo-satelite-netowrk-esa

Biće potrebno vreme da bi proizvodi kompatibilni sa Galileom ušli u širu upotrebu, a u Briselu navode da će sva nova vozila koja se prodaju u Evropi biti opremljena prijemnicima signala Galileo od 2018. godine. U početku Galileo neće imati optimalnu preciznost, a signal neće biti dostupan sve vreme. Za potpunu preciznost na celoj planeti moraće da se sačeka 2020. godina, kada će svih 30-ak satelita biti u orbiti. Danas ih je oko 15.

Galileo je kompatiilan sa GPS-om, tako da će korisnici moći da pristupaju ovim sistemima u isto vreme, i da time povećaju kvalitet i pozudanost pozicioniranja.

Program Galileo, čiji budžet je 10 milijardi evra, pokrenut je 1999. godine.Sve informacije o načinu korišćenja, kao i listu uređaja koji podržavaju sistem Galileo, možete naći na ovom linku

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It